НОВИНИ

Президентът: Европейското обединение е постижение на прозорливите и е изковано върху все още димящите погреби на континента

2021-05-09 10:45:00

Днес отбелязваме две важни събития, променили завинаги съдбата на Европа и света. Излишно е да ги съпоставяме и да спорим кое от тях е по-значимо. Историята на европейското обединение ни учи, че то е постижение на прозорливите, които го изковаха върху все още димящите погреби на континента. Това заяви държавният глава Румен Радев, който днес взе участие в честванията по случай Деня на Европа и отбелязването  на 76 години от края на Втората световна война в Европа.

На Паметника на Незнайния воин в София президентът подчерта, че не трябва в никакъв случай да забравяме зверствата на нацизма и че наш дълг е да помним саможертвата на онези, които изправиха достойно глави в защита на човечеството.

Държавният глава Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова поднесоха цветя на Паметника на незнайния воин и отдадоха почит на всички загинали българи по време на Втората световна война. „България има голям принос в борбата срещу нацизма - около дванадесет хиляди души по фронтовете на Втората световна война. Нека най-вече да отдадем почит на все още останалите живи наши ветерани, които и в момента продължават да ни показват какво означава себеотдаденост, жертвоготовност и патриотизъм“, заяви президентът.

В отговор на журналистически въпрос Румен Радев заяви, че ще направи всичко възможно по най-бързия начин да бъде назначено служебно правителство. По думите му назначаването ще бъде съобразено със сроковете, посочени в Конституцията за насрочване на следващи парламентарни избори и които позволяват на бъдещата Централна избирателна комисия да се справи с организирането на изборите. „Служебното правителство има много кратък времеви мандат. Очакванията към него са огромни, отговорностите са големи. Въпрос на баланс е да се намери най-добрият екип, който да се съчетае по оптимален начин, така че да изпълни тази трудна задача“, коментира още държавният глава.

По-късно Румен Радев и Илияна Йотова присъстваха на церемонията по издигането на знамето на Европейския съюз пред президентската институция. Президентът прие почетния караул на Националната гвардейска част.

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

Румен Радев: Натрупаните проблеми в енергетиката създават сериозни рискове за сектора, икономиката и хората

15 юни 2021 | 17:05
По време на среща с председателя на КЕВР държавният глава призова увеличението на цените на електрическата и топлинна енергия да отчита и възможностите на българските граждани

Държавният глава проведе среща с председателя на организацията на българските евреи „Шалом“

15 юни 2021 | 16:04
Предстоящи инициативи, посветени на паметта за подвига на българския народ при спасяването на десетки хиляди български и чужди граждани от еврейски произход по време на Втората световна война, обсъдиха президентът Румен Радев и председателят на организацията на българските евреи „Шалом“ д-р Александър Оскар.

Президентът Румен Радев: Не виждам бъдещето на НАТО като пазар, а като съюз на партньори

14 юни 2021 | 21:09
Не виждам бъдещето на НАТО като на пазар, а като съюз на партньори, които заедно разработват технологии, заедно произвеждат високоефективно военно оборудване и демонстрират своето единство. Toва заяви президентът Румен Радев пред журналисти след срещата на държавните и правителствените ръководители на страните-членки на НАТО в Брюксел. В рамките на форума беше приет стратегически документ, който очертава дневния ред на съюза до 2030 година.

Президентът Румен Радев се срещна в Брюксел с министър-председателя на Република Северна Македония Зоран Заев

14 юни 2021 | 21:09
Президентът Румен Радев проведе двустранна среща в Брюксел с министър-председателя на Република Северна Македония Зоран Заев. В разговора от страна на Република България участва министърът на отбраната Георги Панайотов, а от страна на Република Северна Македония вицепремиерът по европейските въпроси Никола Димитров, министърът на отбраната Радмила Шекеринска и министърът на външните работи Буяр Османи.

ОТКРИТО УПРАВЛЕНИЕ

e-ДОКУМЕНТИ

ПОСЛАНИЕ ЗА НОВА БЪЛГАРИЯ

БЪЛГАРСКАТА КОЛЕДА

НАЗНАЧАВАНЕ НА ЦИК

ПОДКРЕПИ ЕДНА МЕЧТА

НАГРАДА ДЖОН АТАНАСОВ

СПОРТУВАЙ С ПРЕЗИДЕНТА

ТРИ МОРЕТА - БЪЛГАРИЯ 2021

КОНСУЛТАТИВЕН СЪВЕТ ЗА НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ


Полезни връзки