НОВИНИ

Президентът Румен Радев връчи мандат за съставяне на правителство на Антоанета Стефанова

2021-04-28 10:01:00

Излъченият кандидат за министър-председател от ПГ на „Има такъв народ“ върна проучвателния мандат на държавния глава

Президентът Румен Радев връчи днес, съгласно конституционната процедура, мандат за съставяне на правителство на Антоанета Стефанова – кандидат за министър-председател, посочен от втората по численост парламентарна група в 45-ото Народно събрание – „Има такъв народ“.

Излъченият кандидат за министър-председател върна възложения от президента проучвателен мандат за съставяне на правителство. „Ние от партия „Има такъв народ“ ясно заявихме, че няма да влизаме в никакви коалиции с партии от статуквото и спазваме своето обещание. За нас не е нормално създаването на безпринципни коалиции. Затова връщаме мандата за съставяне на правителство“, заяви Антоанета Стефанова.

По думите на президента в кризи като днешната България се нуждае от редовно и ефективно правителство и затова на всеки мандат се гледа с особена надежда. „Разбирам и вашите мотиви, защото устойчиво и ефективно правителство не може да бъде създадено на базата на безпринципни договорки и не може да бъде ангажимент само на една партия“, заяви държавният глава.

Румен Радев подчерта, че от години обществото ни очаква от парламента законодателни решения за изсветляване на изборния процес. Не по-малко значимо в условия на криза е провеждането на устойчива социална и икономическата политика, независимо от процедурата по излъчване на изпълнителна власт: „Трябва да търсим баланс между процедурата за съставяне на правителство, законодателната дейност на Народното събрание и важните срокове и предизвикателства пред страната ни“, заяви държавният глава.

Президентът припомни, че между всички предложения, които постъпват и се разглеждат от 45-ото Народно събрание, липсва най-важното: „Правителството в оставка продължава да не внася предложение за актуализация на бюджета и лишава българските пенсионери, гражданите и бизнеса от подкрепа в случай, че се разпусне Народното събрание и се назначи служебно правителство“.

 

 

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

Румен Радев към български ветерани от Втората световна война: Признателни сме, че носите искрата на патриотизма и непоколебимата решителност да отстоявате докрай България

9 май 2021 | 11:11
Държавният глава удостои Съюза на ветераните от войните на България с Почетен знак на Президента

Президентът: Европейското обединение е постижение на прозорливите и е изковано върху все още димящите погреби на континента

9 май 2021 | 10:10
Днес отбелязваме две важни събития, променили завинаги съдбата на Европа и света. Излишно е да ги съпоставяме и да спорим кое от тях е по-значимо. Историята на европейското обединение ни учи, че то е постижение на прозорливите, които го изковаха върху все още димящите погреби на континента.

Румен Радев: Искрата на родолюбието на въстаниците от 1876 г. освети пътя към свободна, независима и достойна България

9 май 2021 | 10:10
Искрата на родолюбието, която разпали огъня на непокорството на въстаниците от 1876 г., освети нашия път към свободна, независима и достойна България. Това заяви президентът Румен Радев в словото си по случай отбелязването на 145-ата годишнина от обявяването на Априлското въстание в село Петрич, Община Златица.

Нуждаем се от силен и ефективен ЕС, който да бъде световен лидер в прехода към устойчиво развитие, заявяват президентите на 21 държави от съюза

8 май 2021 | 13:01
В съвместно обръщение по повод Деня на Европа президентите на страните-членки на ЕС поздравяват европейците и призовават за участие в дебата за бъдещето на Европа

ОТКРИТО УПРАВЛЕНИЕ

e-ДОКУМЕНТИ

ПОСЛАНИЕ ЗА НОВА БЪЛГАРИЯ

БЪЛГАРСКАТА КОЛЕДА

НАЗНАЧАВАНЕ НА ЦИК

ПОДКРЕПИ ЕДНА МЕЧТА

НАГРАДА ДЖОН АТАНАСОВ

СПОРТУВАЙ С ПРЕЗИДЕНТА

ТРИ МОРЕТА - БЪЛГАРИЯ 2021

КОНСУЛТАТИВЕН СЪВЕТ ЗА НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ


Полезни връзки