НОВИНИ

Президентът: Българската гора не е само национално богатство, а част от националната ни памет и идентичност

2021-04-24 13:05:00
 
 
Държавният глава даде начало на президентската инициатива „Да засадим дърво, да възродим българската гора“
 
Днес показваме, че продължаваме традицията, подета още от 1925 г., наречена „Празник на залесяването“. Всички млади хора са гарант за това, защото те залесяват своето бъдеще и бъдещето на България. Това заяви президентът Румен Радев по повод президентската инициатива „Да засадим дърво, да възродим българската гора“, която държавният глава откри в Плана планина. Инициативата за залесяване ще се реализира на различни места в цялата страна с подкрепата на учебни заведения, неправителствени организации и доброволци два пъти годишно – пролет и есен.
 
„Да засадим дърво, да възродим българската гора“ не е просто лозунг. Това е начин на възприемане на околния свят“, посочи президентът. По думите му нашите гори не са само национално богатство, а част от националната ни памет и идентичност и неслучайно са изрично вписани в българската Конституция. „Всички имаме дълг да пазим българската гора от варварската сеч“, заяви държавният глава и благодари на всички доброволци, които залесяват днес навсякъде из страната. 
 
В инициативата с президента се включиха представители на неправителствени организации като международната Младежка награда на херцога на Единбург – България, българската стартъп организация BESCO, студенти, ученици и доброволци.  Фиданките за залесяването в Плана планина са осигурени от Югозападното държавно горско предприятие – Благоевград и ТП Държавно горско стопанство-София.
 
В президентската инициатива се включват и представители на редица учебни заведения - Лесотехническия университет в София, чиито студенти ще засаждат дървета на регламентирани предварително горски терени, Висшето училище по далекосъобщения и пощи в София - в двора на учебното заведение, Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ - на територия, прилежаща към новия корпус на висшето училище, Шуменския университет „Епископ Константин Преславски” – на територия на университета, Техническия университет в Габрово – на хълма, разположен между двата корпуса на университета и СУ "Димитър Благоев" в гр. Свищов – на брега на река Дунав.
 
 
 

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

Румен Радев към български ветерани от Втората световна война: Признателни сме, че носите искрата на патриотизма и непоколебимата решителност да отстоявате докрай България

9 май 2021 | 11:11
Държавният глава удостои Съюза на ветераните от войните на България с Почетен знак на Президента

Президентът: Европейското обединение е постижение на прозорливите и е изковано върху все още димящите погреби на континента

9 май 2021 | 10:10
Днес отбелязваме две важни събития, променили завинаги съдбата на Европа и света. Излишно е да ги съпоставяме и да спорим кое от тях е по-значимо. Историята на европейското обединение ни учи, че то е постижение на прозорливите, които го изковаха върху все още димящите погреби на континента.

Румен Радев: Искрата на родолюбието на въстаниците от 1876 г. освети пътя към свободна, независима и достойна България

9 май 2021 | 10:10
Искрата на родолюбието, която разпали огъня на непокорството на въстаниците от 1876 г., освети нашия път към свободна, независима и достойна България. Това заяви президентът Румен Радев в словото си по случай отбелязването на 145-ата годишнина от обявяването на Априлското въстание в село Петрич, Община Златица.

Нуждаем се от силен и ефективен ЕС, който да бъде световен лидер в прехода към устойчиво развитие, заявяват президентите на 21 държави от съюза

8 май 2021 | 13:01
В съвместно обръщение по повод Деня на Европа президентите на страните-членки на ЕС поздравяват европейците и призовават за участие в дебата за бъдещето на Европа

ОТКРИТО УПРАВЛЕНИЕ

e-ДОКУМЕНТИ

ПОСЛАНИЕ ЗА НОВА БЪЛГАРИЯ

БЪЛГАРСКАТА КОЛЕДА

НАЗНАЧАВАНЕ НА ЦИК

ПОДКРЕПИ ЕДНА МЕЧТА

НАГРАДА ДЖОН АТАНАСОВ

СПОРТУВАЙ С ПРЕЗИДЕНТА

ТРИ МОРЕТА - БЪЛГАРИЯ 2021

КОНСУЛТАТИВЕН СЪВЕТ ЗА НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ


Полезни връзки