НОВИНИ

Държавният глава: Парламентарно представените партии трябва да инвестират времето, с което разполагат, в диалог и търсене на обединяващи ги принципи и приоритети

2021-04-24 12:24:00

Румен Радев призова правителството в оставка и 45-ото Народно събрание да обединят усилия за актуализация на бюджета, която да отговори на очакванията на гражданите и бизнеса в условия на криза

Допълнителното време, предоставено на политическите сили между връчването на първия и втория мандат трябва да бъде инвестирано в диалог и в стремеж за постигане на съгласие, за да бъде намерен консенсус и да имаме редовно правителство с широка парламентарна подкрепа, обединено около ясни принципи и приоритети. Това заяви Румен Радев днес пред журналисти след като даде начало на президентската инициатива „Да засадим дърво, да възродим българската гора“ в планина Плана.

„Трябва да намерим баланса между приемането на необходими промени в законите и съставяне на правителство. Трябва ясно да заявим нашите очаквания да бъде избрано ново правителство“, заяви още президентът и посочи, че е твърде рано да се говори на коя политическа сила да бъде връчен третият мандат. „Парламентът заработи енергично, разглеждат се важни законопроекти, българите очакват решения, които да бъдат взети“, каза президентът и добави, че на законодателния орган трябва да бъде да дадена възможност да реализира поставените пред него цели.

В отговор на журналистически въпрос президентът посочи, че в Народното събрание предизборните страсти започват да се уталожват, и че това е добър сигнал. „Надявам се да се запази добрият тон и да има конструктивност, защото времето е ограничено, а имаме нужда от решителни промени, които да бъдат извършени изцяло според очакванията на българите, а не според егоистични виждания на отделните партии“, заяви Румен Радев.

„Очаквам парламентарно представените политически партии и настоящото правителство да  намерят сили и да проявят отговорност и за актуализация на бюджета. Ще бъде крайно безотговорно милионите български пенсионери, трудещите се, хиляди фирми, изправени пред фалит, да се окажат без подкрепа, точно когато имат най-голяма нужда“, призова държавният глава и посочи, че в момента в бюджета няма предвидени средства за такива мерки.

„Несериозно е да се мисли за служебно правителство, при положение, че тече парламентарната процедура за съставяне на редовен кабинет“, подчерта още президентът и добави, че всички политически партии в парламента трябва да осъзнаят своята отговорност да намерят консенсус в името на това да съставят правителство, което да работи в интерес на обществото „Време е парламентарно представените партии да дадат знак, че са намерили общия диалог, който да ги обедини около ясни принципи, приоритети и ценностна рамка, защото една безпринципна коалиция може да задълбочи кризата“, заяви още той.

Запитан за коментар относно шпионските скандали в България и ЕС, Румен Радев подчерта, че българското правителство в оставка трябва да осъзнае своята отговорност за дълбокия пробив в персоналната сигурност на страната. „Петима служители на високо ниво, Служба „Военна информация“, Министерството на отбраната и българският парламент са въвлечени в тези скандали. Тук има отговорност на службите и органите, които са на пряко подчинение на Министерския съвет и лично на министър-председателя. Те дават допуск до класифицирана информация. Те подновяват този допуск. Тук трябва да се търси сериозна отговорност. Това правителство се провали в гарантирането на сигурността на класифицираната информация“, заяви президентът и открои необходимостта от задълбочен анализ на заплахите за сигурността, които представляват риск и за партньорите на България и злепоставят страната. Държавният глава вече е изискал анализ на причините за пробива в системата за национална сигурност, като някои от отговорните органи все още не са го предоставили, стана ясно от думите на президента.

По-рано днес Румен Радев постави началото на президентската инициатива „Да засадим дърво, да възродим българската гора“, като засади фиданки на бели брези в планина Плана. Инициативата за залесяване ще се реализира два пъти годишно на различни места в цялата страна с подкрепата на учебни заведения, неправителствени организации и доброволци.

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

Румен Радев към български ветерани от Втората световна война: Признателни сме, че носите искрата на патриотизма и непоколебимата решителност да отстоявате докрай България

9 май 2021 | 11:11
Държавният глава удостои Съюза на ветераните от войните на България с Почетен знак на Президента

Президентът: Европейското обединение е постижение на прозорливите и е изковано върху все още димящите погреби на континента

9 май 2021 | 10:10
Днес отбелязваме две важни събития, променили завинаги съдбата на Европа и света. Излишно е да ги съпоставяме и да спорим кое от тях е по-значимо. Историята на европейското обединение ни учи, че то е постижение на прозорливите, които го изковаха върху все още димящите погреби на континента.

Румен Радев: Искрата на родолюбието на въстаниците от 1876 г. освети пътя към свободна, независима и достойна България

9 май 2021 | 10:10
Искрата на родолюбието, която разпали огъня на непокорството на въстаниците от 1876 г., освети нашия път към свободна, независима и достойна България. Това заяви президентът Румен Радев в словото си по случай отбелязването на 145-ата годишнина от обявяването на Априлското въстание в село Петрич, Община Златица.

Нуждаем се от силен и ефективен ЕС, който да бъде световен лидер в прехода към устойчиво развитие, заявяват президентите на 21 държави от съюза

8 май 2021 | 13:01
В съвместно обръщение по повод Деня на Европа президентите на страните-членки на ЕС поздравяват европейците и призовават за участие в дебата за бъдещето на Европа

ОТКРИТО УПРАВЛЕНИЕ

e-ДОКУМЕНТИ

ПОСЛАНИЕ ЗА НОВА БЪЛГАРИЯ

БЪЛГАРСКАТА КОЛЕДА

НАЗНАЧАВАНЕ НА ЦИК

ПОДКРЕПИ ЕДНА МЕЧТА

НАГРАДА ДЖОН АТАНАСОВ

СПОРТУВАЙ С ПРЕЗИДЕНТА

ТРИ МОРЕТА - БЪЛГАРИЯ 2021

КОНСУЛТАТИВЕН СЪВЕТ ЗА НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ


Полезни връзки