НОВИНИ

Държавният глава: Обществото очаква активен диалог между партиите за съставяне на стабилно правителство и работата по амбициозния законодателен дневен ред

2021-04-19 15:08:00

Президентът проведе консултации с представители на парламентарната група на „БСП за България“ в 45-ото Народно събрание

Пред народните представители има два важни приоритета – съставяне на стабилен кабинет и работа по заявения амбициозен законодателен дневен ред на парламента. Всичко това изисква активен диалог между политическите сили, получили доверието на гражданите в 45-ото Народно събрание. Това заяви президентът Румен Радев на срещата си с парламентарната група на „БСП за България“. В рамките на своите конституционни правомощия държавният глава провежда консултации с парламентарно представените политически сили за връчване на проучвателен мандат за съставяне на правителство. В срещата участва и вицепрезидентът Илияна Йотова.

Предизвикателствата пред страната са значими и изискват отговорно и оперативно управление, но новият кабинет не може да е резултат на безпринципна коалиция, посочи Румен Радев. По думите на държавния глава гласуваното от българските граждани доверие на левицата, както и дългогодишният й парламентарен опит, са важни за намиране на необходимия баланс между законодателния дневен ред на новото Народно събрание и очертаването на времевия хоризонт за съставяне на правителство със солидна парламентарна подкрепа.

„При тази динамична и много сложна обстановка не изключвам на базата на консултациите, които водя в момента, хипотезата за връчване на трети мандат за съставяне на правителство“, заяви още Румен Радев. Държавният глава подчерта, че ще постави въпроса за готовността на всяка парламентарна група да търси вариант за съставяне на кабинет, в случай, че първите два мандата се окажат неуспешни и призова парламентарно представените политически сили за диалог, координация и взаимни консултации в рамките на Народното събрание.

Председателят на ПГ на „БСП за България“ Корнелия Нинова заяви, че левицата ще продължи последователно да отстоява заявените си публично позиции. „Бихме подкрепили правителство на втората политическа сила, ако ни потърсят за консултации“, посочи Корнелия Нинова и открои условията, при които това може да стане: спешни стъпки за преодоляване на икономическата, здравната и социалната криза; стартирането на обективна и задълбочена ревизия на управлението; предприемането на бързи и конкретни стъпки по Плана за възстановяване и устойчивост; приемането на нови изборни правила, които да гарантират прозрачност и честност на изборния процес.

 

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

Президентът Румен Радев проведе видеоконферентен разговор с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел

17 юни 2021 | 18:06
Националните планове за възстановяване и устойчивост са инвестиция в модернизацията, солидарността, в общата сила и бъдеще на ЕС. Българският план за възстановяване и устойчивост е в процес на изготвяне и предстои да бъде представен през месец юли т.г. Това заяви президентът Румен Радев, който заедно с други лидери на държави-членки на Европейския съюз участва във видеоконферентен разговор с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел.

Президентът Румен Радев проведе среща с европейския комисар по здравеопазване и безопасност на храните Стела Кириакиду

17 юни 2021 | 14:02
Държавният глава призова за улесняване на процедурите между страните-членки при даряване на ваксини срещу COVID-19

Държавният глава: Служебното правителство работи за повишаване на прозрачността в институциите

16 юни 2021 | 15:03
На среща с Румен Радев акредитирани в страната посланици поставиха въпроси, свързани с борбата с корупцията, наложените санкции по Глобалния закон „Магнитски“ и европейската интеграция на Република Северна Македония

Румен Радев: Натрупаните проблеми в енергетиката създават сериозни рискове за сектора, икономиката и хората

15 юни 2021 | 17:05
По време на среща с председателя на КЕВР държавният глава призова увеличението на цените на електрическата и топлинна енергия да отчита и възможностите на българските граждани

ОТКРИТО УПРАВЛЕНИЕ

e-ДОКУМЕНТИ

ПОСЛАНИЕ ЗА НОВА БЪЛГАРИЯ

БЪЛГАРСКАТА КОЛЕДА

НАЗНАЧАВАНЕ НА ЦИК

ПОДКРЕПИ ЕДНА МЕЧТА

НАГРАДА ДЖОН АТАНАСОВ

СПОРТУВАЙ С ПРЕЗИДЕНТА

ТРИ МОРЕТА - БЪЛГАРИЯ 2021

КОНСУЛТАТИВЕН СЪВЕТ ЗА НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ


Полезни връзки