НОВИНИ

Държавният глава: Справянето с икономическите и социални последици от пандемията и усложнената среда за сигурност изискват ясна отговорност и оперативно управление

2021-04-19 12:43:00
 
Президентът Румен Радев провежда консултации с представители на парламентарните групи в 45-ото Народно събрание
 
Усложнената среда за сигурност, пандемията, икономическата и социалната криза, внасянето на ефективен План за възстановяване и устойчивост в срок изискват ясна отговорност и оперативно управление. Затова са необходими своевременни и отговорни действия по създаване на кабинет и от Народното събрание зависи това да бъде извършено бързо, с ясни принципи и да гарантира устойчивост в работата на следващата изпълнителна власт. Това заяви държавният глава Румен Радев, който днес на „Дондуков“ 2 се срещна с представители на парламентарната група на ГЕРБ-СДС. Срещата е първа от планираните за деня консултации с парламентарните групи на 45-ото Народно събрание. В нея взе участие вицепрезидентът Илияна Йотова. 
 
Отговорността за съставяне на правителство и осигуряване на подкрепа за него лежи изцяло върху Народното събрание и парламентарните групи и съответно от тях се очакват кооперативност и диалог в името на тази важна цел, подчерта президентът. Държавният глава напомни, че независимо от подадената оставка от правителството и отпуска на премиера, отговорността за управлението все още се носи от настоящия кабинет по силата на Конституцията. 
 
От името на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова потвърди готовността за излъчване на състав на Министерски съвет, но добави, че очакванията на политическата сила са да бъде в опозиция в 45-ото Народно събрание. В срещата с държавния глава като представители на парламентарната група участваха също Даниел Митов и Томислав Дончев. От ГЕРБ-СДС потвърдиха, че правителството в оставка ще продължава да изпълнява задълженията си в съответствие с разпоредбите на Конституцията до избор на следващ кабинет.
 
Своевременното внасяне на Плана за възстановяване и устойчивост в Европейската комисия, също беше обсъдено по време на срещата, като  държавният глава и вицепрезидентът поставиха въпроси за  съхраняване на възможността следващото правителство да определя приоритети при неговото изпълнение, с което да защити националния интерес в различни области. 
 
 
 
 

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

Румен Радев: България очаква прагматичен диалог с Република Северна Македония, който да води до конкретни, устойчиви и необратими резултати в двустранните отношения

17 юни 2021 | 20:08
Надявам се да имаме така необходимия прагматичен диалог с конкретни, устойчиви и необратими резултати, които да доведат до започване на преговори за членство в Европейския съюз от страна на Република Северна Македония. Това заяви президентът Румен Радев по време на среща на „Дондуков“ 2 с министър-председателя на Република Северна Македония Зоран Заев.

Президентът Румен Радев проведе видеоконферентен разговор с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел

17 юни 2021 | 18:06
Националните планове за възстановяване и устойчивост са инвестиция в модернизацията, солидарността, в общата сила и бъдеще на ЕС. Българският план за възстановяване и устойчивост е в процес на изготвяне и предстои да бъде представен през месец юли т.г. Това заяви президентът Румен Радев, който заедно с други лидери на държави-членки на Европейския съюз участва във видеоконферентен разговор с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел.

Президентът Румен Радев проведе среща с европейския комисар по здравеопазване и безопасност на храните Стела Кириакиду

17 юни 2021 | 14:02
Държавният глава призова за улесняване на процедурите между страните-членки при даряване на ваксини срещу COVID-19

Държавният глава: Служебното правителство работи за повишаване на прозрачността в институциите

16 юни 2021 | 15:03
На среща с Румен Радев акредитирани в страната посланици поставиха въпроси, свързани с борбата с корупцията, наложените санкции по Глобалния закон „Магнитски“ и европейската интеграция на Република Северна Македония

ОТКРИТО УПРАВЛЕНИЕ

e-ДОКУМЕНТИ

ПОСЛАНИЕ ЗА НОВА БЪЛГАРИЯ

БЪЛГАРСКАТА КОЛЕДА

НАЗНАЧАВАНЕ НА ЦИК

ПОДКРЕПИ ЕДНА МЕЧТА

НАГРАДА ДЖОН АТАНАСОВ

СПОРТУВАЙ С ПРЕЗИДЕНТА

ТРИ МОРЕТА - БЪЛГАРИЯ 2021

КОНСУЛТАТИВЕН СЪВЕТ ЗА НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ


Полезни връзки