НОВИНИ

Вицепрезидентът се срещна с новия представител в България на Върховния комисариат на ООН за бежанците

2021-03-19 14:17:00

Вицепрезидентът Илияна Йотова прие на „Дондуков“ 2 новия представител в България на Върховния комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН) Нарасимха Рао Нилагири Лакшми. Двамата обсъдиха условията за бежанците в България в ситуация на пандемия. Вицепрезидентът Йотова изтъкна, че грижата за бежанците в настоящата криза е още по-необходима, за да се гарантира и сигурността на българските граждани и да се предотврати насаждането на страхове и ксенофобски настроения.

На срещата беше обсъден и въпросът с ваксинацията на бежанците. Тяхната група не е изрично посочена в Националния ваксинационен план.

Илияна Йотова и Нарасимха Рао Нилагири Лакшми се ангажираха, когато ограничителните мерки позволяват, да посетят бежански центрове в страната, за да се запознаят с проблемите на място.

Представителят на ВКБООН подчерта, че са необходими повече програми за интеграция на бежанците в България. Пандемията от Ковид-19 се е отразила и върху трудовата реализация на получилите закрила.

Тема на разговора бяха и непридружените малолетни и непълнолетни лица, които пристигат на територията на България, и полаганите за тях грижи. Илияна Йотова и Нарасимха Рао Нилагири Лакшми обсъдиха нелегалните влизания в страната и нерешения на международно ниво проблем с каналджийството.

„Европейският съюз все още не е постигнал единни правила за убежището и миграцията, не е осъществена и реформата на Дъблинския регламент, според който най-голямата тежест пада върху страните на първа линия на прием“, изтъкна вицепрезидентът.

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

Румен Радев поздрави финалистите в международния конкурс по програмиране CodeIT

21 юни 2021 | 18:06
Румен Радев приветства участниците за дръзновението да се занимават именно с програмиране и прилагане на водещи софтуерни продукти в ежедневието. По думите му създадените от тях модели са възможност за нов поглед към настоящето и бъдещето, а волята и упоритостта, с която младите хора доказват своя талант, е и отговорност, защото разработеният софтуер се прилага във всички сфери на обществения живот и моделира обществените отношения.

Президентът Румен Радев освободи със свой указ председателя на Държавна агенция „Разузнаване“ Атанас Атанасов

18 юни 2021 | 14:02
Президентът Румен Радев освободи със свой указ председателя на Държавна агенция „Разузнаване“ Атанас Атанасов

Румен Радев: България очаква прагматичен диалог с Република Северна Македония, който да води до конкретни, устойчиви и необратими резултати в двустранните отношения

17 юни 2021 | 20:08
Надявам се да имаме така необходимия прагматичен диалог с конкретни, устойчиви и необратими резултати, които да доведат до започване на преговори за членство в Европейския съюз от страна на Република Северна Македония. Това заяви президентът Румен Радев по време на среща на „Дондуков“ 2 с министър-председателя на Република Северна Македония Зоран Заев.

Президентът Румен Радев проведе видеоконферентен разговор с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел

17 юни 2021 | 18:06
Националните планове за възстановяване и устойчивост са инвестиция в модернизацията, солидарността, в общата сила и бъдеще на ЕС. Българският план за възстановяване и устойчивост е в процес на изготвяне и предстои да бъде представен през месец юли т.г. Това заяви президентът Румен Радев, който заедно с други лидери на държави-членки на Европейския съюз участва във видеоконферентен разговор с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел.

ОТКРИТО УПРАВЛЕНИЕ

e-ДОКУМЕНТИ

ПОСЛАНИЕ ЗА НОВА БЪЛГАРИЯ

БЪЛГАРСКАТА КОЛЕДА

НАЗНАЧАВАНЕ НА ЦИК

ПОДКРЕПИ ЕДНА МЕЧТА

НАГРАДА ДЖОН АТАНАСОВ

СПОРТУВАЙ С ПРЕЗИДЕНТА

ТРИ МОРЕТА - БЪЛГАРИЯ 2021

КОНСУЛТАТИВЕН СЪВЕТ ЗА НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ


Полезни връзки