НОВИНИ

Президентът Радев: Инициативата „Три морета“ се утвърждава като инструмент за ускореното икономическо и социално сближаване между Източна и Западна Европа

2021-03-09 14:35:00

Инициативата „Три морета“ се утвърждава като ценен инструмент за постигане на икономически растеж и ускорено социално и икономическо сближаване между Източна и Западна Европа. Активната ангажираност на Европейската комисия ще допринесе за постигане на тази цел, заяви президентът Румен Радев по време на среща на „Дондуков“ 2 с Цветан Кюланов – изпълняващ длъжността ръководител на Представителството на ЕК у нас.

Европейската комисия е сред стратегическите партньори на „Три морета“ наред със САЩ и Федерална република Германия. Държавният глава посочи, че като ротационен председател на инициативата България ще продължи да работи за синхронизиране на проектите по „Три морета“ с политиките на ЕС. „Регионалната инициатива „Три морета“ допринася за преодоляването на съществуващите инфраструктурни различия и способства за интеграцията на 12-те европейски държави от региона със Западна Европа, което прави целия Европейски съюз по-силен“, посочи Румен Радев. Той покани представител на ЕК на най-високо ниво да участва в предстоящата среща на върха в София.

Изпълняващият длъжността ръководител на Представителството на Европейската комисия у нас Цветан Кюланов припомни изразената от изпълнителния заместник-председател Маргрете Вестегер подкрепа на Комисията за „Три морета“ и изтъкна напредъка по развитието на инвестиционния фонд на инициативата. Той посочи възможностите за сътрудничество, визирайки синхронизирането на проекти в рамките на инициативата „Три морета“ с приоритетите, заложени в Плана за възстановяване и устойчивост на ЕС .

 

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

Държавният глава: Офицерските пагони са отговорност към сигурността, независимостта и суверенитета на Родината

24 юли 2021 | 20:08
Независимо от историческите времена и политическите превратности, българският офицер винаги е имал един най-висш идеал, наречен България, и една най-голяма ценност - свободата и благоденствието на българския народ.

Президентът: Партиите на промяната трябва да гарантират кабинет, обединен от приоритети в интерес на българите

24 юли 2021 | 20:08
Очаквам партиите на промяната да следват ясно посоката, която им зададоха българските граждани по площадите в продължение на една година и резултатите от изборите, за изкореняване на порочния управленски модел, за борба с корупцията, с бедността и неравенствата, за повишаване на доходите, на пенсиите, създаване на по-добри условия за здравеопазване, образование.

Държавният глава: Българските граждани очакват формулата за съставяне на правителство да бъде решена в техен интерес

23 юли 2021 | 18:06
Държавният глава проведе консултации с представители на парламентарната група на „Изправи се БГ! Ние идваме!“

Румен Радев: Възстановяването на диалога между институциите и укрепването на държавността са най-важните задачи пред българския парламент

23 юли 2021 | 17:05
Демонтажът на порочния управленски модел, възстановяването на диалога между институциите, укрепването на държавността, пресичането на лобисткото законодателство, излизането от дълбоката икономическа и социална криза са предизвикателства, които налагат 46-ото Народно събрание да излъчи възможно най-бързо отговорно и ефективно правителство. Това заяви държавният глава Румен Радев, който се срещна на „Дондуков“ 2 с ръководството на парламентарната група на „Движението за права и свободи“.

ОТКРИТО УПРАВЛЕНИЕ

e-ДОКУМЕНТИ

ПОСЛАНИЕ ЗА НОВА БЪЛГАРИЯ

БЪЛГАРСКАТА КОЛЕДА

НАЗНАЧАВАНЕ НА ЦИК

ПОДКРЕПИ ЕДНА МЕЧТА

НАГРАДА ДЖОН АТАНАСОВ

СПОРТУВАЙ С ПРЕЗИДЕНТА

ТРИ МОРЕТА - БЪЛГАРИЯ 2021

КОНСУЛТАТИВЕН СЪВЕТ ЗА НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ


Полезни връзки