НОВИНИ

Румен Радев: Провеждането на устойчива и резултатна политика на местно ниво изисква тя да не зависи от конюнктурата на изпълнителната власт

2021-02-17 17:59:00

Българската култура и изкуство са от ключово значение за възстановяването на страната ни от кризата, подчерта президентът на среща с дейци на културата в Самоков

Оказването на своевременна подкрепа за хората и за бизнеса, които са засегнати от икономическа криза, е изключително важно. Не по-малко важни обаче за възстановяването на страната ни от днешната криза са българската култура и изкуство. Това заяви държавният глава Румен Радев на среща с културни дейци от региона в Художествената галерия „Проф. Васил Захариев“ в Самоков.

Държавният глава разгледа изложбата, посветена на 80-годишнината от рождението на проф. Михаил Енев и съставена от негови фотографии. България е просъществувала и ще продължава да съществува благодарение на своите таланти, и ценности, благодарение на мъдростта, съхранена в изкуството, заяви президентът.

По-рано президентът се срещна с кмета на община Самоков Владимир Георгиев и представители на местната власт. „Крайно време е в България, както в другите европейски държави, печалбите от бизнеса на местно ниво и приходите на хората да може да бъдат обвързани с общинския бюджет“ подчерта Румен Радев. По думите на държавния глава провеждането на устойчива и резултатна политика на местно ниво, която да не зависи от конюнктурата на изпълнителната власт, изисква и по-големи финансови възможности на общините. По-голямата свобода на местно равнище ще бъде ясен знак и към инвеститорите. Развитието на туризма и икономическия потенциал на Самоков, бяха сред акцентите на срещата.

В Самоков президентът отдаде почит пред паметта на загиналите в битката при Булаир самоковци и поднесе цветя пред възпоменателна плоча на Читалището-паметник „Отец Паисий“.

Румен Радев посети и графичната база в града, която има постоянно действаща работилница и се помещава във възрожденската Есова къща. По време на посещението пред президентът бе демонстрирано отпечатване на графика от дървена щампа на икона на Никола Образописов.
 
Държавният глава разгледа църквата „Успение на Св. Богородица – един от символите на българската възрожденска история. Президентът обяви, че ще подкрепи дарителската кампания по инициатива на архиерейския наместник отец Михаил, за възстановяване на камбанарията на историческия храм.

По-късно Румен Радев посети и предприятие от българската отбранителна индустрия, специализирано в производството на радио смутители, анти-дрон системи и бронирани машини.


 

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

Румен Радев към български ветерани от Втората световна война: Признателни сме, че носите искрата на патриотизма и непоколебимата решителност да отстоявате докрай България

9 май 2021 | 11:11
Държавният глава удостои Съюза на ветераните от войните на България с Почетен знак на Президента

Президентът: Европейското обединение е постижение на прозорливите и е изковано върху все още димящите погреби на континента

9 май 2021 | 10:10
Днес отбелязваме две важни събития, променили завинаги съдбата на Европа и света. Излишно е да ги съпоставяме и да спорим кое от тях е по-значимо. Историята на европейското обединение ни учи, че то е постижение на прозорливите, които го изковаха върху все още димящите погреби на континента.

Румен Радев: Искрата на родолюбието на въстаниците от 1876 г. освети пътя към свободна, независима и достойна България

9 май 2021 | 10:10
Искрата на родолюбието, която разпали огъня на непокорството на въстаниците от 1876 г., освети нашия път към свободна, независима и достойна България. Това заяви президентът Румен Радев в словото си по случай отбелязването на 145-ата годишнина от обявяването на Априлското въстание в село Петрич, Община Златица.

Нуждаем се от силен и ефективен ЕС, който да бъде световен лидер в прехода към устойчиво развитие, заявяват президентите на 21 държави от съюза

8 май 2021 | 13:01
В съвместно обръщение по повод Деня на Европа президентите на страните-членки на ЕС поздравяват европейците и призовават за участие в дебата за бъдещето на Европа

ОТКРИТО УПРАВЛЕНИЕ

e-ДОКУМЕНТИ

ПОСЛАНИЕ ЗА НОВА БЪЛГАРИЯ

БЪЛГАРСКАТА КОЛЕДА

НАЗНАЧАВАНЕ НА ЦИК

ПОДКРЕПИ ЕДНА МЕЧТА

НАГРАДА ДЖОН АТАНАСОВ

СПОРТУВАЙ С ПРЕЗИДЕНТА

ТРИ МОРЕТА - БЪЛГАРИЯ 2021

КОНСУЛТАТИВЕН СЪВЕТ ЗА НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ


Полезни връзки