НОВИНИ

Румен Радев: Машинното гласуване е начинът да се справим с недействителния вот, грешките и машинациите

2021-01-08 16:30:00

Необходими са законодателни промени, които да регламентират вота на гражданите под карантина, обявиха от ЦИК

От експертите, които изготвят методологията за сертифициране на изборните машини, се очаква да разсеят всички съмнения, че устройствата могат да бъдат манипулирани по някакъв начин. Следващата стъпка е на ЦИК и изпълнителната власт – те трябва да убедят обществеността, че след сертификацията на машините при тяхното съхранение, транспортиране и използване няма да има следващо вмешателство. Това заяви президентът Румен Радев, който днес на „Дондуков“ 2 разговаря с представители на институциите, които са ангажирани с организацията на изборния процес в страната. В срещата, която е част от поредицата консултации, инициирани от президента във връзка с гарантирането на здравето на българските граждани и правото им на глас, участва и вицепрезидентът Илияна Йотова.   

Румен Радев подчерта, че доверието на българските граждани в машинния вот е изключително важно, защото машините са начинът да се справим с недействителния вот, който у нас надвишава допустимата световна практика, както и да избегнем грешките и машинациите при боренето, отчитането и попълването на изборните протоколи.

В срещата участваха председателят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Александър Андреев, заместник-председателите Кристина Цанкова-Стефанова, Силва Дюкенджиева и Таня Йосифова и Севинч Солакова – секретар на Комисията. Председателят на Националния статистически институт (НСИ) Сергей Цветарски, председателят на Управителния съвет на Българския институт за стандартизация (БИС), Иван Гетов – Главен директор на главна дирекция „Гражданска регистрация и административно обслужване“ (ГРАО) към Министерство на регионалното развитие и благоустройството, заместник-председателят на Държавна агенция „Електронно управление“ (ДАЕУ) и Паун Илчев – и. д. председател на  Института по метрология също взеха участие в срещата.

Основната цел на тези консултации е българските граждани да се убедят, че всички държавни власти и изборната администрация са реално ангажирани и търсят най-добрите решения, така че да бъде защитено тяхното право на глас и да имат доверие в изборния процес, заяви Румен Радев в началото на срещата.

„Коректното отразяване на информацията, а не интерпретациите са в услуга на гражданите“, посочи още президентът и допълни, че към него постъпват различни предложения във връзка с изборния процес, които той поставя в рамките на дискусиите, за да се видят и обсъдят различните идеи.

Въпросът за своевременната доставка на машините за предстоящите избори, беше поставен от държавния глава по време на срещата. От ЦИК обясниха, че в началото на следващата седмица договорът за доставка на устройствата ще бъде публикуван и че са получили уверение, че последните машини ще бъдат доставени 50 дни преди първата възможна дата на изборите.

В отговор на въпрос на държавния глава Ивелин Буров коментира, че ДАЕУ, БИС и Българския институт по метрология ще публикуват през следващата седмица методологията, с която трите институции ще сертифицират доставените машини. Той обясни, че избраната сертификационна схема, използвана за разработване на методиката „предполага една или повече извадки от продукта да бъдат изпитани и оценени и се предполага, че тази представителна извадка се отнася и за останалите технически устройства за машинно гласуване“.  

Отчитането на гласовете и обработката на протоколите в секционните избирателни комисии след края на изборния ден, също бе обсъдено по време на разговора. Държавният глава припомни, че съгласно закона се извършва преброяване на контролните разписки от машината, но има предложения с цел гарантиране на достоверността на машинния вот след приключване на изборния ден резултатът от хартиените отрязъци да бъде сравнен с обобщения резултат в електронната памет на устройството. По думите на президента, това не би било проблем и би гарантирало доверие в изборните резултати.

Според ръководството на ЦИК възможността граждани в карантина да гласуват чрез мобилни секции не е възможно без законодателни промени. Александър Андреев подчерта също така, че ЦИК работи за гарантиране на здравето на членовете на секционните избирателни комисии (СИК).

Като сериозно предизвикателство в организирането на изборния процес, държавният глава открои своевременното обучение на членовете на избирателните комисии. От ЦИК увериха президента, че се обмисля изменение в процеса на обучение, за да могат методическите указания да бъдат предоставени и дистанционно до отделните членове на СИК. За да се реализира идеята за видео наблюдение в рамките на броенето и предаването на протоколите на секционните избирателни комисии, също са необходими законодателни промени, посочиха още от ЦИК.

Обща бе позицията на участниците в разговора, че е важно да се гарантира общественото доверие в изборния процес, а ключово в този процес е информираността на всички български граждани.


 

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

Президентът Радев призова за повече средства за ускоряване на модернизацията на Военноморските сили

12 юли 2024 | 13:01
Започналите процеси на модернизация във Военноморските сили трябва да се ускорят и да се осигурят повече средства за това. Личният състав показва способности да се справи с всякакви ситуации, но заслужава още по-съвременна техника и по-добри условия. Това заяви пред журналисти на борда на фрегата "Дръзки" президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев, който наблюдава демонстрациите от националното военноморско учение с международно участие „Бриз-2024”.

Президентът Радев: Политическата криза ще ескалира, ако партиите не са в състояние да идентифицират националните интереси и да се обединят около тях

12 юли 2024 | 09:09
Държавният глава ще връчи мандат за съставяне на правителство на втората по численост парламентарна група следващата седмица

Президентът Румен Радев посети изграждана в Бургас производствена база за бронирана отбранителна техника

11 юли 2024 | 19:07
Държавният глава Румен Радев посети новоизграждаща се в Бургас производствена база на компанията "International Armored Group“ (IAG), специализирана в произвеждането на бронирани автомобили за световните пазари.

Румен Радев: Обществото ни разчита Българската православна църква да продължи да бъде стожер на моралните и духовни устои на българския народ

11 юли 2024 | 16:04
Във време на предизвикателства за страната ни и човечеството, Българската православна църква показа силата на единението около традициите и изконните ценности, заяви президентът на среща с Българския патриарх Даниил

ОТКРИТО УПРАВЛЕНИЕ

e-ДОКУМЕНТИ

ПОСЛАНИЕ ЗА НОВА БЪЛГАРИЯ

БЪЛГАРСКАТА КОЛЕДА

ПОДКРЕПИ ЕДНА МЕЧТА

НАГРАДА ДЖОН АТАНАСОВ

СПОРТУВАЙ С ПРЕЗИДЕНТА

КОНСУЛТАТИВЕН СЪВЕТ ЗА НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ


Полезни връзки