НОВИНИ

Росен Плевнелиев: Банковите лихви трудно могат да бъдат намалени с административни мерки

2012-02-10 12:30:00

Лихвите на банките в България трудно могат да бъдат намалени с административни мерки, защото това зависи от условията на икономическата среда. Това коментира президентът Росен Плевнелиев днес след традиционната първа среща на държавния глава с Управителния съвет на Българската народна банка, на която управителят на БНБ Иван Искров представи подуправителите и членовете на УС на Централната банка и техните ресори и отговорности.

Според президента, всички идеи за намаляване на банковите лихви трябва да бъдат добре обосновани и подложени на широка дискусия и чак тогава президентската институция ще излезе със становище. „Приветствам усилията обаче на всички страни да сложат на масата тази важна тема и да търсят възможности”, допълни държавният глава.

Българските банки са стабилни и конкурентни и въпреки тежката криза продължават да бъдат печеливши, подчерта президентът Плевнелиев. Той допълни, че банковият сектор в България е стабилен и добре капитализиран, а българските банки, въпреки кризата, са печеливши и имат двойно по-висока капиталова адекватност от средното за Европа равнище.

Президентът открои значимостта на ефективния обмен на информация и идеи между президентската администрация, Централната банка и правителството, за да има страната ни качествена Национална програма за развитие България’2020. „Ще работим заедно с Централната банка тази програма да бъде широко представена и да бъде следвана от всички институции до 2020 година”, посочи Росен Плевнелиев.

БНБ е силен и консервативен регулатор и се ползва с изключителното доверие на президентската институция, допълни държавният глава. Според него, двете институции са символ на надпартийност, консерватизъм и изповядват култура на стабилност и тя трябва да бъде надграждана.

Росен Плевнелиев подчерта необходимостта от дългосрочно планиране и развитието на нискорискови проекти, включително за енергийна ефективност и за подкрепа на малките и средните предприятия, а Централната банка, в сътрудничество с търговските банки, може да окаже ценна експертна подкрепа по отношение на правилното планиране. По думите му, държавата трябва да продължи да работи за добрата репутация на банковата ни система, което е предпоставка за по-изгодно кредитиране и е в полза на хората.

От своя страна, управителят на БНБ Иван Искров благодари на президента за ползотворната среща и подчерта, че държавният глава винаги може да разчита на доказания експертен потенциал на Централната банка.

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

Държавният глава: Повелята на нашето време е да предадем националните ни ценности и идеали, славната ни история и опит на младите българи

14 юни 2024 | 13:01
Румен Радев поздрави участниците в Четвъртия национален събор на запасното войнство, който се проведе в Стара Загора

Вицепрезидентът Йотова беше гост на представянето на книгата „Македония в карикатури – Александър Божинов“

14 юни 2024 | 11:11
Дългата биография и творчеството на Божинов са прочит на бурните и изпълнени с трагизъм години на младата Трета българска държава, на перипетиите на историята, на идеологическите и политическите преобръщания.

Президентът: Въвеждането на безпилотните системи в Българската армия е изискване на бъдещето

13 юни 2024 | 17:05
Държавният глава посети учебния център на Сухопътни войски „Тюлбе“ в Казанлък, където се проведе състезание по управление на безпилотни летателни апарати

Вицепрезидентът в Минно-геоложкия университет: Политическите решения са обречени на неуспех, ако не се основават на експертизата на професионалистите

12 юни 2024 | 15:03
Илияна Йотова връчи дипломите на придобили научни степени и академични длъжности

ОТКРИТО УПРАВЛЕНИЕ

e-ДОКУМЕНТИ

ПОСЛАНИЕ ЗА НОВА БЪЛГАРИЯ

БЪЛГАРСКАТА КОЛЕДА

ПОДКРЕПИ ЕДНА МЕЧТА

НАГРАДА ДЖОН АТАНАСОВ

СПОРТУВАЙ С ПРЕЗИДЕНТА

КОНСУЛТАТИВЕН СЪВЕТ ЗА НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ


Полезни връзки