НОВИНИ

Президентът Росен Плевнелиев се срещна с министър-председателя на провинция Долна Австрия д-р Ервин Прьол

2012-02-03 11:00:00

Президентът Росен Плевнелиев се срещна днес на “Дондуков” 2 с министър-председателя на федерална провинция Долна Австрия д-р Ервин Прьол, който е на посещение у нас.

На срещата президентът Плевнелиев и министър-председателят Прьол подчертаха отличните българо-австрийски отношения и обсъдиха перспективите за тяхното последващо развитие и задълбочаване. Държавният глава посочи, че България високо цени опита на провинция Долна Австрия в провеждането на последователна политика на икономически растеж и заетост. Президентът заяви, че постигането на икономическия просперитет на Долна Австрия е пример за способностите на политическото й ръководство да се обедини около обща цел и да превърне за двадесет години една земеделска провинция във водеща индустриална сила. Той добави, че с националната програма „България 2020” българските институции ще направят необходимото за осъществяването на подобна икономическа трансформация и у нас.

Президентът Плевнелиев и премиерът Прьол взаимно споделиха виждането, че Кохезионната политика в рамките на ЕС представлява гаранция за балансирано и стабилно развитие на Европа и определянето на нейните параметри при планирането на финансовата рамка за 2014-2020 г. е от изключително значение.

Росен Плевнелиев и Ервин Прьол отбелязаха потенциала на “Дунавската стратегия” за икономическо развитие и модернизиране на крайдунавските региони. Българският президент посочи, че страната ни ще участва пълноценно в реализацията на заложените цели на стратегията и особено по отношение на модернизирането на пристанищата, пълноценното използване на водните пътища и свързаната с река Дунав транспортна инфраструктура, усъвършенстването на административния капацитет и насърчаването на туристическия обмен.

Двамата оцениха високо сътрудничеството между България и Долна Австрия в областта на енергетиката. Обща бе позицията, че проектът „Горна Арда”, в реализацията на който участват НЕК и австрийската компания EVN е изгоден за двете страни и в следващите години ще доведе до инвестирането на около 500 млн. евро в българската икономика, както и ще осигури разкриването на много нови работни места в региона на Югоизточна България. Президентът Плевнелиев изрази също така и интереса на страната ни към политиката на Австрия по отношение на развитието на нискокарбонова енергетика и възможностите за съвместно разработване на проекти за улавяне и съхранение на въглерод.

Премиерът Прьол изрази пред държавния глава подкрепата на федерална провинция Долна Австрия за присъединяването на България към Шенгенското пространство. “Тази подкрепа е донякъде мотивирана и от егоистични подбуди, защото един от основните коридори за трафик на хора към Централна и Западна Европа преминава през територията на България. Членството на България в Шенгенското споразумение ще позволи едно много по-тясно и по-интензивно сътрудничество в борбата с такива проблеми”, отбеляза премиерът Прьол.

След края на срещата президентът Росен Плевнелиев и министър-председателят д-р Ервин Прьол дадоха изявления за медиите.

В отговор на журналистически въпрос президентът Плевнелиев посочи, че страната ни следи внимателно и напълно подкрепя политиката на правителството на Република Гърция за изпълнение на поетите финансови ангажименти към ЕС.

Запитан за приоритетите на провинция Долна Австрия при осъществяването на инвестиционни проекти в българската икономика премиерът Прьол подчерта, че това са сферите на енергетиката, инфраструктурата и регионалната политика. Ервин Прьол добави, че тяхното осъществяване е и гаранция за икономически успехи на 80 фирми от провинция Долна Австрия.

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

Държавният глава: Повелята на нашето време е да предадем националните ни ценности и идеали, славната ни история и опит на младите българи

14 юни 2024 | 13:01
Румен Радев поздрави участниците в Четвъртия национален събор на запасното войнство, който се проведе в Стара Загора

Вицепрезидентът Йотова беше гост на представянето на книгата „Македония в карикатури – Александър Божинов“

14 юни 2024 | 11:11
Дългата биография и творчеството на Божинов са прочит на бурните и изпълнени с трагизъм години на младата Трета българска държава, на перипетиите на историята, на идеологическите и политическите преобръщания.

Президентът: Въвеждането на безпилотните системи в Българската армия е изискване на бъдещето

13 юни 2024 | 17:05
Държавният глава посети учебния център на Сухопътни войски „Тюлбе“ в Казанлък, където се проведе състезание по управление на безпилотни летателни апарати

Вицепрезидентът в Минно-геоложкия университет: Политическите решения са обречени на неуспех, ако не се основават на експертизата на професионалистите

12 юни 2024 | 15:03
Илияна Йотова връчи дипломите на придобили научни степени и академични длъжности

ОТКРИТО УПРАВЛЕНИЕ

e-ДОКУМЕНТИ

ПОСЛАНИЕ ЗА НОВА БЪЛГАРИЯ

БЪЛГАРСКАТА КОЛЕДА

ПОДКРЕПИ ЕДНА МЕЧТА

НАГРАДА ДЖОН АТАНАСОВ

СПОРТУВАЙ С ПРЕЗИДЕНТА

КОНСУЛТАТИВЕН СЪВЕТ ЗА НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ


Полезни връзки