НОВИНИ

Държавният глава Румен Радев призова за национални усилия за преодоляване на моралната криза на българското общество

2018-01-24 12:50:00

Българското председателство не е алиби за бездействие по болните за българина теми, заяви на отчетна пресконференция президентът

 

В идните месеци и години е нужно национално усилие за преодоляване на моралната криза на българското общество. Нейни рожби са и корупцията, и престъпността, и политическата апатия, и настъплението срещу свободата на словото. Това заяви президентът Румен Радев в изказването си по време на отчетната пресконференция за годишнината от встъпването в длъжност.

Държавният глава заяви, че голяма част от усилията му през първата година на „Дондуков“ 2 са били посветени на борбата за изграждане на ефективен антикорупционен модел. Румен Радев припомни разсекретяването на консултативните срещи при президента за КТБ, свикването на КСНС за противодействие на корупцията, налагане на вето на Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество. „Приетият закон не просто е слаб, но и крие риск от злоупотреби. Той няма да подобри разкриваемостта и наказателното преследване“, заяви президентът и посочи, че със закона управляващите са изпълнили формално ангажиментите си към Европейската комисия, но не и ангажиментите си към българските граждани. „Видно е, че и занапред борбата с корупцията ще се води от гражданите и медиите“, посочи държавният глава.

Румен Радев отбеляза амбициозния старт на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз, но изтъкна, че то не трябва да суспендира демокрацията. „Председателството не е алиби за бездействие по болните за българина теми. Макроикономическите показатели са добри, но те не могат да скрият други тревожни статистики“, заяви държавният глава, като обърна внимание на ниското ниво на  чуждестранните инвестиции у нас, продължаващото обезлюдяване на обширни райони от страната и катастрофалните демографски тенденции.

„На този фон често прокламираната стабилност звучи като тържествен марш на място. Парламентарната република атрофира. Парламентът все повече се превръща в нотариат, който само официализира решенията на правителството“, отбеляза президентът и изрази тревогата си, че когато доверието към Народното събрание отслабва, отслабват и всички останали институции.

Румен Радев подчерта също, че свободата на словото в страната ни е под въпрос. „Българското общество трябва да се пребори за това свещено право и то зависи от морала и волята на всеки собственик, журналист и коментатор, от читателите и зрителите, които също правят своя избор. Това не е само политически въпрос, а въпрос на личен ангажимент на всеки активен гражданин“, заяви президентът.

Държавният глава призова да отстояваме демократичните си права, без да очакваме разбиране и съдействие от Европа. „Това е изводът, който произтича от отношението на Брюксел към българските проблеми“, допълни президентът.

Съхраняване на демократичните права на българите, на гарантирането на националния суверенитет и сигурност, на налагането на върховенството на закона ще бъдат във фокуса на работата на Румен Радев през следващата година. „Ще настоявам за прозрачност на собственост, на управленски решения и на харчене на публични средства. Ще стимулирам обществения дебат за свободата на словото. Ще продължавам да работя за реформи в правосъдната система и антикорупционното законодателство, които да отговорят на високите обществени очаквания. Въвеждането на електронното управление е без алтернатива и не може да бъде отлагано повече. Пътуванията из България ме убедиха, че децентрализацията на общините е задължителна стъпка, ако искаме да имаме инициативно и ангажирано гражданско общество и да преодолеем тежките регионални дисбаланси“, заяви президентът.

Във външнополитически план Румен Радев ще продължи активната дейност на Балканите и в Европа за постигане на сигурност, стабилност и просперитет, за пълноценна интеграция на България в европейските структури и инициативи.

„В сферата на сигурността ще продължа да настоявам за интегриран подход при решаването на проблемите в този сектор. Без такъв подход средствата никога няма да стигат“, заяви държавният глава и призова за всеобхватно и дългосрочно планиране, с отчитане на динамиката на заплахите и характера на бъдещите конфликти. „Ще продължа да работя за интеграцията на българската наука и индустрия в европейските инициативи“, добави президентът. Румен Радев ще настоява и за приемане на закони и бюджет, които да пресекат използването на религията за политически цели и опитите за капсулиране на отделни религиозни общности и подчиняването им на чужди интереси.

Необходими са неотложни мерки в системата на образованието, свързани не само със заплати и ремонт на училища, а с изграждането на система за развитие на съвременни компетенции в младите хора, за стимулиране на научните изследвания и иновации, е позицията на държавния глава.

Пълният текст на изказванията на държавния глава и на вицепрезидента може да прочетете тук.

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

Румен Радев: България очаква прагматичен диалог с Република Северна Македония, който да води до конкретни, устойчиви и необратими резултати в двустранните отношения

17 юни 2021 | 20:08
Надявам се да имаме така необходимия прагматичен диалог с конкретни, устойчиви и необратими резултати, които да доведат до започване на преговори за членство в Европейския съюз от страна на Република Северна Македония. Това заяви президентът Румен Радев по време на среща на „Дондуков“ 2 с министър-председателя на Република Северна Македония Зоран Заев.

Президентът Румен Радев проведе видеоконферентен разговор с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел

17 юни 2021 | 18:06
Националните планове за възстановяване и устойчивост са инвестиция в модернизацията, солидарността, в общата сила и бъдеще на ЕС. Българският план за възстановяване и устойчивост е в процес на изготвяне и предстои да бъде представен през месец юли т.г. Това заяви президентът Румен Радев, който заедно с други лидери на държави-членки на Европейския съюз участва във видеоконферентен разговор с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел.

Президентът Румен Радев проведе среща с европейския комисар по здравеопазване и безопасност на храните Стела Кириакиду

17 юни 2021 | 14:02
Държавният глава призова за улесняване на процедурите между страните-членки при даряване на ваксини срещу COVID-19

Държавният глава: Служебното правителство работи за повишаване на прозрачността в институциите

16 юни 2021 | 15:03
На среща с Румен Радев акредитирани в страната посланици поставиха въпроси, свързани с борбата с корупцията, наложените санкции по Глобалния закон „Магнитски“ и европейската интеграция на Република Северна Македония

ОТКРИТО УПРАВЛЕНИЕ

e-ДОКУМЕНТИ

ПОСЛАНИЕ ЗА НОВА БЪЛГАРИЯ

БЪЛГАРСКАТА КОЛЕДА

НАЗНАЧАВАНЕ НА ЦИК

ПОДКРЕПИ ЕДНА МЕЧТА

НАГРАДА ДЖОН АТАНАСОВ

СПОРТУВАЙ С ПРЕЗИДЕНТА

ТРИ МОРЕТА - БЪЛГАРИЯ 2021

КОНСУЛТАТИВЕН СЪВЕТ ЗА НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ


Полезни връзки