НОВИНИ

Близо 360 деца са подпомогнати в рамките на благотворителната инициатива „Българската Коледа” през 2012 година

2012-09-11 16:10:00

Лечението и рехабилитацията на 358 деца са подпомогнати през 2012 г. със средства в рамките на благотворителната инициатива на президентската институция „Българската Коледа”. В резултат на дарителската кампания през 2011-2012 г. са събрани над 1.362 млн. лева, като за лечението на деца са отпуснати близо 740 хил. лева, а останалите средства в размер от 588 хил. лева ще бъдат използвани за закупуването на нова медицинска апаратура за 15 лечебни заведения в страната.

По време на дарителската кампания са подадени 419 молби от родители за лечение и рехабилитация на 432 болни деца, а 133 са заявките от болнични заведения за закупуването на нова медицинска апаратура.

Резултатите от дарителската кампания за „Българската Коледа” бяха отчетени днес от партньорите в благотворителната инициатива, които посетиха три от клиниките на Специализираната болница за активно лечение по детски болести „Проф. Иван Митев“ в столицата. В Клиниката по ендокринология, диабет и генетика, по нефрология и в Клиниката по ревматология на СБАЛДБ в момента се лекуват част от децата, подпомогнати през тази година от „Българската Коледа“ чрез закупуване на скъпоструващи лекарства.

За реализацията на благотворителната инициатива „Българската Коледа” е сформирана експертна подкомисия към Администрацията на Президента, която включва представители на партньорите в инициативата, браншови, консултантски и обществени организации и експерти. Променена е процедурата за закупуване на медицински консумативи, както и начинът на разглеждане на молбите за подпомагане, отчете секретарят на президента по въпросите на здравеопазването, образованието и науката Анна-Мари Виламовска. Прецизирана е и процедурата за кандидатстване за дарение за „Българската Коледа”, с което е осигурена по-добра защита на дарителите.

За по-ефективното разпределение на дарените средства за лечението на повече нуждаещи се деца се предвижда и въвеждане на подоходен критерий за подпомагане на нуждаещите се, както и строги правила за публичност и отчетност на дарените средства, отчетоха още партньорите в инициативата „Българската Коледа”.

Допълнителна информация за резултатите от кампанията, както и предложените правила за набиране и разпределение на средствата по „Българската Коледа”, са публикувани на сайта на инициативата www.bgkoleda.bg.

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

Румен Радев поздрави финалистите в международния конкурс по програмиране CodeIT

21 юни 2021 | 18:06
Румен Радев приветства участниците за дръзновението да се занимават именно с програмиране и прилагане на водещи софтуерни продукти в ежедневието. По думите му създадените от тях модели са възможност за нов поглед към настоящето и бъдещето, а волята и упоритостта, с която младите хора доказват своя талант, е и отговорност, защото разработеният софтуер се прилага във всички сфери на обществения живот и моделира обществените отношения.

Президентът Румен Радев освободи със свой указ председателя на Държавна агенция „Разузнаване“ Атанас Атанасов

18 юни 2021 | 14:02
Президентът Румен Радев освободи със свой указ председателя на Държавна агенция „Разузнаване“ Атанас Атанасов

Румен Радев: България очаква прагматичен диалог с Република Северна Македония, който да води до конкретни, устойчиви и необратими резултати в двустранните отношения

17 юни 2021 | 20:08
Надявам се да имаме така необходимия прагматичен диалог с конкретни, устойчиви и необратими резултати, които да доведат до започване на преговори за членство в Европейския съюз от страна на Република Северна Македония. Това заяви президентът Румен Радев по време на среща на „Дондуков“ 2 с министър-председателя на Република Северна Македония Зоран Заев.

Президентът Румен Радев проведе видеоконферентен разговор с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел

17 юни 2021 | 18:06
Националните планове за възстановяване и устойчивост са инвестиция в модернизацията, солидарността, в общата сила и бъдеще на ЕС. Българският план за възстановяване и устойчивост е в процес на изготвяне и предстои да бъде представен през месец юли т.г. Това заяви президентът Румен Радев, който заедно с други лидери на държави-членки на Европейския съюз участва във видеоконферентен разговор с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел.

ОТКРИТО УПРАВЛЕНИЕ

e-ДОКУМЕНТИ

ПОСЛАНИЕ ЗА НОВА БЪЛГАРИЯ

БЪЛГАРСКАТА КОЛЕДА

НАЗНАЧАВАНЕ НА ЦИК

ПОДКРЕПИ ЕДНА МЕЧТА

НАГРАДА ДЖОН АТАНАСОВ

СПОРТУВАЙ С ПРЕЗИДЕНТА

ТРИ МОРЕТА - БЪЛГАРИЯ 2021

КОНСУЛТАТИВЕН СЪВЕТ ЗА НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ


Полезни връзки