НОВИНИ

Президентът Росен Плевнелиев удостои с държавни отличия дейци на науката, културата и изкуството

2014-07-07 16:36:00

На церемония на „Дондуков“ 2 президентът Росен Плевнелиев удостои с висши държавни отличия дейци на науката, културата и изкуството.

„Нашето общество е мозайка от личности и таланти. Искрено вярвам, че когато всеки от нас работи отдадено в своята сфера и общност, когато полага усилия и се развива и когато постига лични успехи, те стават част от националния успех и гарантират успеха на цялото ни общество. Тези примери са важни и винаги ще се ползват с нашата благодарност“, заяви в словото си на церемонията държавният глава.

С орден „Стара планина“ първа степен държавният глава удостои академик Иван Тодоров за заслугите му за развитието на науката. Академик Тодоров е един от най-известните и уважавани български учени физици. Той е сред инициаторите и водещите изследователи на аксиоматичния подход в квантовата теория на полето. Съавтор е на едни от настолните трудове в тази област и се радва на изключително международно признание. Работил е в научни институти в САЩ, Франция, Австрия, Русия. Големият български учен е сред експертите, които консултират Нобеловия комитет при номинирането на лауреати на престижната световна награда. Сред създателите е на силната школа по математична физика в България.

С орден „Св. св. Кирил и Методий“ огърлие държавният глава отличи Тодор Бурилков за цялостната му професионална, научна, преподавателска и обществена дейност. Тодор Бурилков е уважаван юрист с над 60-годишна практика. Бил е председател на Софийския адвокатски съвет и два мандата председател на Висшия адвокатски съвет, като в периода след 1991 г. работи активно за утвърждаването на адвокатската професия като свободна, независима и самоуправляваща се. Като неоценима определи президентът Росен Плевнелиев обществената дейност на Тодор Бурилков. Той полага началото на инициатива за стаж на млади български адвокати в Германия, инициира създаването на Българска национална секция на Международния адвокатски съюз, бил е и председател на Българската лига за правата на човека.

Славка Бозукова и Асен Шопов бяха удостоени от президента с орден „Св. св. Кирил и Методий“ първа степен за заслугите им в областта на културата и изкуството.

Славка Бозукова е главен редактор на вестник „Стандарт“. Сред особените й заслуги е кампанията „Чудесата на България“, която има за цел популяризирането на културно-историческото наследство на родината ни.  Славка Бозукова участва активно в мисията „Не сте сами“ в защита на несправедливо осъдените в Либия български медици, в ежегодните кампании „Коледата безопасна“ и „Великден безопасен“, както и в кампания за популяризирането на героите от Освободителната война.

Асен Шопов е един от утвърдените и популярни български режисьори, носител на престижната награда „Аскеер“ за цялостно творчество. Завършил актьорско майсторство и режисура, той се изявява като актьор на сцените на Драматичен театър – Сливен и Сатиричния театър в София.  Поставя редица пиеси в Драматичен театър – Димитровград, Драматичен театър – Хасково, Драматичен театър – Бургас, театър „Българска армия“, Народен театър „Иван Вазов“. Спектакълът му по Георги Марков „Да се провреш под дъгата“ е спрян от комунистическите власти, а Асен Шопов е принуден да напусне София. В творческия си път заснема и филма „Вечни времена“. Носител е на множество български и чужди награди, като „Златна роза“ от Варна и „Сребърен леопард“ от Международния филмов фестивал в Локарно, Швейцария.  

Михаил Вълов беше удостоен от държавния глава с орден „Св. св. Кирил и Методий“ втора степен за активната му дейност в областта на просветата и културата. Михаил Вълов е учител с 25-годишен стаж, уважаван педагог и доказан авторитет сред ямболската общественост. Работи активно за опазване на българското историческо наследство и памет, както и за съхранението на културата и традициите на своя край. От 1991 г. досега е председател на дружество „Тракия“ в Ямбол, бил е заместник-председател, а по в момента е член на Върховния комитет на Съюза на тракийските дружества в България. Отдадено отстоява интересите на потомците на тракийските бежанци и работи активно за опазването на спомена за тяхната трагична съдба. Михаил Вълов посвещава живота си на патриотичното възпитание на младите българи и на отстояването на българската национална кауза.

От името на наградените академик Иван Тодоров изрази благодарност за високите отличия. „Огнище на култура може да си позволи не само богата страна, може да си го позволи и България. У нас още растат талантливи млади хора. Те трябва да намерят среда да се развиват, но трябва да имат и място, където да се завръщат, когато научат нещо в чужбина“, каза големият учен.

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

Президентът Румен Радев проведе видеоконферентен разговор с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел

17 юни 2021 | 18:06
Националните планове за възстановяване и устойчивост са инвестиция в модернизацията, солидарността, в общата сила и бъдеще на ЕС. Българският план за възстановяване и устойчивост е в процес на изготвяне и предстои да бъде представен през месец юли т.г. Това заяви президентът Румен Радев, който заедно с други лидери на държави-членки на Европейския съюз участва във видеоконферентен разговор с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел.

Президентът Румен Радев проведе среща с европейския комисар по здравеопазване и безопасност на храните Стела Кириакиду

17 юни 2021 | 14:02
Държавният глава призова за улесняване на процедурите между страните-членки при даряване на ваксини срещу COVID-19

Държавният глава: Служебното правителство работи за повишаване на прозрачността в институциите

16 юни 2021 | 15:03
На среща с Румен Радев акредитирани в страната посланици поставиха въпроси, свързани с борбата с корупцията, наложените санкции по Глобалния закон „Магнитски“ и европейската интеграция на Република Северна Македония

Румен Радев: Натрупаните проблеми в енергетиката създават сериозни рискове за сектора, икономиката и хората

15 юни 2021 | 17:05
По време на среща с председателя на КЕВР държавният глава призова увеличението на цените на електрическата и топлинна енергия да отчита и възможностите на българските граждани

ОТКРИТО УПРАВЛЕНИЕ

e-ДОКУМЕНТИ

ПОСЛАНИЕ ЗА НОВА БЪЛГАРИЯ

БЪЛГАРСКАТА КОЛЕДА

НАЗНАЧАВАНЕ НА ЦИК

ПОДКРЕПИ ЕДНА МЕЧТА

НАГРАДА ДЖОН АТАНАСОВ

СПОРТУВАЙ С ПРЕЗИДЕНТА

ТРИ МОРЕТА - БЪЛГАРИЯ 2021

КОНСУЛТАТИВЕН СЪВЕТ ЗА НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ


Полезни връзки