НОВИНИ

Конфронтацията между политическите партии ще неглижира европейския дневен ред преди изборите на 25 май, предупреди президентът

2014-04-01 21:09:00
Ситуацията в България, ролята на страната ни в Европейския съюз и конкретния принос на ЕС в подкрепа на реформите у нас и в целия регион обсъдиха в Брюксел президентът Росен Плевнелиев и председателят на Европейския парламент Мартин Шулц.
 
„Европейският парламент винаги е разбирал и подкрепял България и за нас е изключително важно да споделим идеите и притесненията си и с оглед на идващите европейски избори“, каза президентът Росен Плевнелиев на съвместен брифинг с Мартин Шулц след срещата им в ЕП. Двамата изразиха надежда, че в следващите два месеца европейският дневен ред, как България може да добави стойност към ЕС, да подобри и да се включи в програмите на ЕС по най-смисления начин, ще бъдат в центъра на дебатите. 
 
Росен Плевнелиев и Мартин Шулц са споделили опасенията си, че европейските избори, които в България ще се проведат на 25 май, ще бъдат третирани като вътрешнополитически избори и като повод за конфронтация между политическите партии. „Това би довело до неглижиране на проблематиката, свързана с европейския дневен ред, и до негативна кампания на тежко противопоставяне“, каза президентът. 
 
„Надяваме се липсата на диалог между основните политически партии да бъде преодоляна. Има реформи, които не ни чакат, и важни решения, които трябва да се вземат в скоро време. Политическото противопоставяне трябва да отстъпи място на важни държавнически решения. Разбира се, то е част от демокрацията, винаги ще го има, но нашата обща надежда е, че пътят на реформите ще бъде засилен и европейският дневен ред ще има своята тежест и в България“, заяви още президентът Росен Плевнелиев. 
 
Напредъкът на Югоизточна Европа в европейската интеграция и активната роля на България в подкрепа на страните от Западните Балкани също са били акцент по време на срещата. „България пледира за това Югоизточна Европа да остане във фокуса и от гледна точка на планирането до 2020 година, особено по отношение на свързаността на региона, която ще подкрепи неговата икономика“, каза още президентът.
 
Държавният глава е на работно посещение в Брюксел за участие в Четвъртата среща на върха ЕС-Африка, която ще започне на 2 април.

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

Румен Радев: България очаква прагматичен диалог с Република Северна Македония, който да води до конкретни, устойчиви и необратими резултати в двустранните отношения

17 юни 2021 | 20:08
Надявам се да имаме така необходимия прагматичен диалог с конкретни, устойчиви и необратими резултати, които да доведат до започване на преговори за членство в Европейския съюз от страна на Република Северна Македония. Това заяви президентът Румен Радев по време на среща на „Дондуков“ 2 с министър-председателя на Република Северна Македония Зоран Заев.

Президентът Румен Радев проведе видеоконферентен разговор с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел

17 юни 2021 | 18:06
Националните планове за възстановяване и устойчивост са инвестиция в модернизацията, солидарността, в общата сила и бъдеще на ЕС. Българският план за възстановяване и устойчивост е в процес на изготвяне и предстои да бъде представен през месец юли т.г. Това заяви президентът Румен Радев, който заедно с други лидери на държави-членки на Европейския съюз участва във видеоконферентен разговор с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел.

Президентът Румен Радев проведе среща с европейския комисар по здравеопазване и безопасност на храните Стела Кириакиду

17 юни 2021 | 14:02
Държавният глава призова за улесняване на процедурите между страните-членки при даряване на ваксини срещу COVID-19

Държавният глава: Служебното правителство работи за повишаване на прозрачността в институциите

16 юни 2021 | 15:03
На среща с Румен Радев акредитирани в страната посланици поставиха въпроси, свързани с борбата с корупцията, наложените санкции по Глобалния закон „Магнитски“ и европейската интеграция на Република Северна Македония

ОТКРИТО УПРАВЛЕНИЕ

e-ДОКУМЕНТИ

ПОСЛАНИЕ ЗА НОВА БЪЛГАРИЯ

БЪЛГАРСКАТА КОЛЕДА

НАЗНАЧАВАНЕ НА ЦИК

ПОДКРЕПИ ЕДНА МЕЧТА

НАГРАДА ДЖОН АТАНАСОВ

СПОРТУВАЙ С ПРЕЗИДЕНТА

ТРИ МОРЕТА - БЪЛГАРИЯ 2021

КОНСУЛТАТИВЕН СЪВЕТ ЗА НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ


Полезни връзки