НОВИНИ

Конфронтацията между политическите партии ще неглижира европейския дневен ред преди изборите на 25 май, предупреди президентът

2014-04-01 21:09:00
Ситуацията в България, ролята на страната ни в Европейския съюз и конкретния принос на ЕС в подкрепа на реформите у нас и в целия регион обсъдиха в Брюксел президентът Росен Плевнелиев и председателят на Европейския парламент Мартин Шулц.
 
„Европейският парламент винаги е разбирал и подкрепял България и за нас е изключително важно да споделим идеите и притесненията си и с оглед на идващите европейски избори“, каза президентът Росен Плевнелиев на съвместен брифинг с Мартин Шулц след срещата им в ЕП. Двамата изразиха надежда, че в следващите два месеца европейският дневен ред, как България може да добави стойност към ЕС, да подобри и да се включи в програмите на ЕС по най-смисления начин, ще бъдат в центъра на дебатите. 
 
Росен Плевнелиев и Мартин Шулц са споделили опасенията си, че европейските избори, които в България ще се проведат на 25 май, ще бъдат третирани като вътрешнополитически избори и като повод за конфронтация между политическите партии. „Това би довело до неглижиране на проблематиката, свързана с европейския дневен ред, и до негативна кампания на тежко противопоставяне“, каза президентът. 
 
„Надяваме се липсата на диалог между основните политически партии да бъде преодоляна. Има реформи, които не ни чакат, и важни решения, които трябва да се вземат в скоро време. Политическото противопоставяне трябва да отстъпи място на важни държавнически решения. Разбира се, то е част от демокрацията, винаги ще го има, но нашата обща надежда е, че пътят на реформите ще бъде засилен и европейският дневен ред ще има своята тежест и в България“, заяви още президентът Росен Плевнелиев. 
 
Напредъкът на Югоизточна Европа в европейската интеграция и активната роля на България в подкрепа на страните от Западните Балкани също са били акцент по време на срещата. „България пледира за това Югоизточна Европа да остане във фокуса и от гледна точка на планирането до 2020 година, особено по отношение на свързаността на региона, която ще подкрепи неговата икономика“, каза още президентът.
 
Държавният глава е на работно посещение в Брюксел за участие в Четвъртата среща на върха ЕС-Африка, която ще започне на 2 април.

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

Румен Радев към български ветерани от Втората световна война: Признателни сме, че носите искрата на патриотизма и непоколебимата решителност да отстоявате докрай България

9 май 2021 | 11:11
Държавният глава удостои Съюза на ветераните от войните на България с Почетен знак на Президента

Президентът: Европейското обединение е постижение на прозорливите и е изковано върху все още димящите погреби на континента

9 май 2021 | 10:10
Днес отбелязваме две важни събития, променили завинаги съдбата на Европа и света. Излишно е да ги съпоставяме и да спорим кое от тях е по-значимо. Историята на европейското обединение ни учи, че то е постижение на прозорливите, които го изковаха върху все още димящите погреби на континента.

Румен Радев: Искрата на родолюбието на въстаниците от 1876 г. освети пътя към свободна, независима и достойна България

9 май 2021 | 10:10
Искрата на родолюбието, която разпали огъня на непокорството на въстаниците от 1876 г., освети нашия път към свободна, независима и достойна България. Това заяви президентът Румен Радев в словото си по случай отбелязването на 145-ата годишнина от обявяването на Априлското въстание в село Петрич, Община Златица.

Нуждаем се от силен и ефективен ЕС, който да бъде световен лидер в прехода към устойчиво развитие, заявяват президентите на 21 държави от съюза

8 май 2021 | 13:01
В съвместно обръщение по повод Деня на Европа президентите на страните-членки на ЕС поздравяват европейците и призовават за участие в дебата за бъдещето на Европа

ОТКРИТО УПРАВЛЕНИЕ

e-ДОКУМЕНТИ

ПОСЛАНИЕ ЗА НОВА БЪЛГАРИЯ

БЪЛГАРСКАТА КОЛЕДА

НАЗНАЧАВАНЕ НА ЦИК

ПОДКРЕПИ ЕДНА МЕЧТА

НАГРАДА ДЖОН АТАНАСОВ

СПОРТУВАЙ С ПРЕЗИДЕНТА

ТРИ МОРЕТА - БЪЛГАРИЯ 2021

КОНСУЛТАТИВЕН СЪВЕТ ЗА НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ


Полезни връзки