ИНТЕРВЮТА

Интервю на президента Румен Радев за Информационната агенция на Русия ТАСС

2019-06-05 08:32:00

5 юни 2019 г.

Въпрос: Господин Президент, за пръв път ще вземете участие в Санктпетербургския икономически форум. С какво Ви привлече той, какви цели на визитата си поставяте?

Румен Радев: Икономическият форум в Санкт Петербург се утвърждава като една от водещите в света платформи за обмен на идеи в областта на икономиката и политиката. Тъй че оценявам високо поканата да участвам в това събитие.

Мисля, че уникалното географско и културно положение на България на стика между различни култури я правят интересен партньор. Вярвам, че това ще се осъзнава от все по-широк кръг политици и предприемачи. Най-активните вече са в България. Форумът ще е повод да запозная престижната аудитория с нашите възможности.

Въпрос: Кое е най-важното в рамките на това посещение?

Румен Радев: Още в деня на пристигането ми ще се срещна с президента на Руската федерация, Владимир Путин. Предстоят ми срещи с генералния секретар на ООН и с други световни лидери.

С президента Путин през 2018 г. възстановихме диалога между България и Русия на най-високо равнище след десетилетно прекъсване. Този диалог трябва да се материализира от правителствата. Мисля, че с президента Путин споделяме това очакване. Фактът, че се срещаме за втори път в рамките на такъв къс срок внася нова динамика в нашите отношения.

Въпрос: В кои области виждате опорни точки за икономическото сътрудничество между двете страни в бъдеще?

Румен Радев: Русия е сред най-важните външноикономически партньори на България. И в сферата на туризма, и в строителството, и в хранително-вкусовата промишленост. Що се отнася до енергоресурсите, тук значението на Русия е доминантно. Страната ни внася руски енергийни продукти за милиарди левове и този внос формира основната част от нашия стокообмен.

Убеден съм, че икономическото ни сътрудничество с Русия трябва да се развива, независимо от санкции и контрасанкции – така както го развиват нашите западни партньори. Особено в енергийната сфера. Разбира се, при спазване на важни принципи като конкурентност, прозрачност, сигурност на доставките и – особено важно за България – на изгодна цена.

Въпрос: Как оценявате перспективите за продължаване на газопровода "Турски поток" през територията на България и за възобновяване на  строителството на АЕЦ "Белене"?

Румен Радев: Имаме добро сътрудничество в сферата на транзита на руски природен газ през България. В момента изграждаме капацитет за допълнително получаване и разпределяне на руски газ и газ от други източници през наша територия.

Страната ни има добре развита газопреносна система, която е в процес на разширяване, а газовите връзки със съседните държави ще осигурят достъпа на руски газ до Централна Европа. Само преди броени дни бе направена първа копка на новия интерконектор с Гърция. Така че очакваме да поемем газ и от „Турски поток“.

Що се отнася до перспективите, неведнъж съм заявявал, че най-сигурният, най-надеждният, а и най-евтиният път е директният. Затова логичният избор за увеличаване на преноса на руски газ през Черно море е това да става с газопровод до България.

Колкото до проекта за АЕЦ „Белене“, според мен той е неизбежен – в него вече са вложени 3 млрд. лева, средства на българските данъкоплатци. А и развиващата се индустрия ще има нужда от сигурна енергия. Но за неговата реализация, са необходими ясни юридически, времеви и ценови рамки. Процедурата за избор на стратегически инвеститор за новия АЕЦ бе обявена официално на 22 май и то в официалния вестник на Европейския съюз. В следващите 90 дни желаещите да изградят втората ни атомна централа могат да го заявят. Цялата процедура трябва да приключи до една година и на 22 май 2020 г. да е ясно кой ще изгражда АЕЦ "Белене".

Въпрос: Как отношенията между България и Русия могат да бъдат оценени по десетобалната система? Как оценявате днешното им състояние, особено отчитайки, че в близко време ще бъде отбелязана 140-та годишнина от установяването на дипломатическите отношения?

Румен Радев: Отношенията между нашите две страни са хилядолетни, а историческата ни връзка е много силна. От България е дошла азбуката, на която днес пише народът на Русия, религията, която той изповядва, както и традиционният богослужебен език. По-късно Русия пожертва живота на десетки хиляди свои синове заради свободата на България. Българите не са го забравили. Вековните исторически връзки са причина за изключителната близост между нашите народи, която е устояла на всички превратности на времето и политиката. Затова аз не бих се наел да вкарам тези дълбоко емоционални отношения в таблиците на цифрите. Дълг на днешните политици е да градят нашите отношения върху солидната историческа основа и да не робуват на мимолетни идеологически влияния.

Въпрос: От гледна точка на президента на България какво пречи на отмяната на санкционния режим между Русия и ЕС?

Румен Радев: Условията за отмяна на санкциите, така както са формулирани от Съвета на ЕС, са свързани с пълното изпълнение на споразуменията от Минск от двете страни. Постигането на напредък по това условие е в интерес както на ЕС, така и на Русия.

Въпрос: Да продължим темата за външната политика. Вие сте човек с висше военно образование, магистър в областта на стратегическите изследвания. Какво мислите за днешния етап на глобално развитие, защо светът стана толкова неустойчив, а политиката започна да диктува правилата и в спорта и в икономиката?

Румен Радев: Причината за неустойчивата система на международни отношения днес е увеличаващата се неравномерност в развитието на различните световни политически и икономически центрове. Свободната и неконтролирана миграция на капитали изостря проблема. Глобализацията драматизира тази неравномерност в развитието, което доведе до резки промени в икономическия, а оттам и в политическия потенциал на различните държави.  В резултат се възродиха стари конфликти и се породиха нови противоречия, създавайки предпоставки за конфликтност. Кой би предположил, че Китай днес ще бъде главният носител и опора на идеята за свободна световна търговия, а САЩ ще налагат протекционистки мерки и санкции? Кой би предположил, че икономическата тежест на световния капитализъм ще се пренесе от Западна Европа и Северна Америка към Източна Азия. Кой би предположил, че на Стария континент отново ще водим борба срещу неофашизма и ксенофобията? 

В същото време днес не съществуват адекватни механизми и инструментариум, които да регулират произтичащите от диспропорционалното развитие амбиции на различните международни актьори да завоюват или да запазят своите позиции на световната сцена. Многостранната дипломация е под натиск, ООН се бори повече с последствията от кризите, отколкото е заета с предотвратяването им. Редица нейни агенции преживяват истинска криза на идентичността. Регионалните организации често са блокирани от вътрешни противоречия. Нестабилността логично създава изкушение за отказ на търсене на взаимно изгодни решения по пътя на диалога, нараства рискът от едностранни действия и опитите за силови решения.

Въпрос: Нееднократно сте подчертавали необходимостта от по-нататъшно разширяване на НАТО, против кого е насочено това разширяване? Действително ли Русия заплашва сигурността на Европа, а в това число и на България?

Румен Радев: Считам за погрешна парадигмата за гарантиране на сигурността на една държава за сметка на сигурността на друга държава. Такава формула води до нестабилност, недоверие и поражда рискове. Членството на страните от Западните Балкани в НАТО, което България подкрепя, цели да се овладее конфликтния потенциал в нашия сложен регион.

Членството на Република Северна Македония в НАТО няма как да е заплаха за някого.

Аз съм убеден застъпник за свалянето на напрежението между НАТО и Русия и възстановяването на пълноценния диалог по въпросите на сигурността. Изграждането на повече доверие би превъзмогнало много от опасенията, които съществуват сега. 

Въпрос: Как ще се развива България през следващите три–четири години?

Румен Радев: Считам, че трябва да заложим на образованието и качеството на живот на българите.

Това означава България да работи за икономическото и социално сближаване с другите страни от ЕС. Като една от „източните врати“ към Европа, България притежава познание за Русия и Турция, което нямат другите страни от съюза. Мисля, че това е наше предимство, от което ЕС и Русия могат да се възползват в развитието на диалога и икономическите връзки.

Въпрос: А как ще се развиват нейната авиация и Въоръжени сили и ще продължи ли сътрудничеството с Русия в тези области?

Румен Радев: Дълги години Въоръжените ни сили, в частност авиацията, бяха пренебрегвани за сметка на други важни сектори от обществения живот. Това даде своето отражение на процесите по въвеждане на нови образци въоръжение и техника. Надявам се, че тези негативни тенденции са минало и като доказателство за това, мога да посоча стартиралите проекти за превъоръжаване на Българската армия. Естествено, в авиацията е един от водещите проекти.

От друга страна отделените средства от българското правителство са недостатъчни за финансиране на цялостно превъоръжаване на Въоръжените сили, а това означава едно – взаимноизгодно сътрудничество с Русия за поддържането на наличното ни въоръжение. Даже и при придобиване на нова техника по стартиралите проекти, ще е необходимо технологично време за усвояването й, през което трябва да се поддържа съществуващото въоръжение и техника. Авиацията няма да бъде изключение от тези процеси.

Въпрос: Какви са плюсовете и минусите, произтичащи от работата Ви като държавен глава?

Румен Радев: Високото доверие на гражданите в президентската институция е силен стимул, но и задължава тя да бъде ефективен коректив на управленските политики и да предлага алтернативи. Затова ще продължа да използвам всички конституционния правомощия общественият интерес да бъде поставян във фокуса на публичните дебати.

Като всеки човек бих искал да бъда по-често със семейството и близките си, което невинаги е възможно, и съм им благодарен за разбирането и подкрепата.

ОЩЕ ОТ ИНТЕРВЮТА

Румен Радев за ANA-MPA: Гърция и България са "стратегическа ос на стабилност" на Балканите

13 септември 2023 | 16:04
Интервю на президента Румен Радев за Атинско-македонската информационна агенция и София Пападопулу, 12.09.2023 г.

Интервю с президента Румен Радев за предаването „Стълбището“ на Дарик Радио с водещ Константин Вълков

21 януари 2023 | 18:06
21 януари 2023 г.

Интервю с президента Румен Радев за предаването „Стълбището“ на Дарик Радио с водещ Константин Вълков - втора част

21 януари 2023 | 18:06
21 януари 2023 г.

Румен Радев: Модернизацията на Въоръжените сили не е еднократен акт, а непрекъснат процес на повишаване на отбранителните способности и на инвестиции във военнослужещите

7 януари 2022 | 10:10
Интервю на държавния глава за в. „Българска армия“ 7 януари 2022г.

ОТКРИТО УПРАВЛЕНИЕ

e-ДОКУМЕНТИ

ПОСЛАНИЕ ЗА НОВА БЪЛГАРИЯ

БЪЛГАРСКАТА КОЛЕДА

ПОДКРЕПИ ЕДНА МЕЧТА

НАГРАДА ДЖОН АТАНАСОВ

СПОРТУВАЙ С ПРЕЗИДЕНТА

КОНСУЛТАТИВЕН СЪВЕТ ЗА НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ


Полезни връзки