ИНТЕРВЮТА

"Синхуа": Новоизбраният президент на България Румен Радев заявява, че ще работи за заздравяване на връзките между неговата държава и Китай

2017-01-18 22:33:00

България цени високо дългогодишните отношения с Китай и „възприема Китай не само като традиционен приятел, но и като партньор, който има най-висок приоритет за днешния и утрешния ден“, каза Радев в интервю за „Синхуа“ в сряда.

Приятелските двустранни отношения между двете държави са основани на взаимно уважение и доверие, както и на политическата воля и желание да укрепим сътрудничеството си във всяка област, посочва той.

„В моите правомощия е да работя за заздравяване на съществуващия отличен политически климат на взаимно доверие, партньорство и уважение между нашите две страни“, каза Радев.

С удовлетворение отбелязва, че през последните години има много активен обмен на визити и срещи на високо равнище между двете държави. „Бихме желали да заздравим и балансираме двустранния политически диалог и контакти на всички нива“, посочи той.

„Една от изключително важните ми задачи, след като встъпя в длъжност като президент, е да задълбоча контактите с китайските ръководители на най-високо равнище“, заяви Радев.

Според новоизбрания български президент, Китай е партньор от стратегическо значение за България в сферите на селското стопанство, образованието, туризма, културния обмен и човешките контакти.

Радев заяви, че сред приоритетите на неговата страна е „да привлече инвестиции от Китай и да разшири обема на българския износ за Китай“ и добави, че България приветства китайски проекти в областта на енергетиката, инфраструктурата, транспорта и логистиката.

България активно подкрепя също така и инициативата на Китай за засилване на връзките с държавите от Централна и Източна Европа във формата „16+1“.

„Тази инициатива е полезно допълнение както на отношенията между ЕС и Китай, така и на нашите двустранни диалози и сътрудничество. Смятаме, че тя е важна платформа за засилване и по-нататъшно развитие на двустранните отношения с Китай,“ посочи Радев.

„Общата ни задача сега е да определим взаимно полезни бизнес модели за успешното осъществяване на общи проекти, в съответствие с нормативните разпоредби и интереси на ЕС, България и Китай“, добави той.

България също така е дълбоко заинтересована от инициативата на Китай „Един пояс, един път“, която „вярваме, че ще насърчи свързаността между Европа и Азия“, посочи още Радев.

„Готови сме да изиграем активна роля в развитието на транспортните коридори по „Новия път на коприната“, заяви той.  

Според Радев, подобряването на свързаността между Европа и Азия създава нови възможности за развитието на взаимноизгодно сътрудничество и в същото време насърчава взаимното разбирателство и доверие.

„Нашето искрено желание е да видим повече практически резултати и проекти реализирани в България в рамките на инициативите „16+1“ и  „Един пояс, един път“, повече китайски инвестиции, по-голямо китайско присъствие и участие в индустриалните и вискотехнологичните паркове в България“, обясни Радев.

България напълно подкрепя политиката за „един Китай“ и смята, че Тайван е неразделна част от Китайската народна Република. „Това е последователна и принципа политика и мога да ви уверя, че България ще продължи да се придържа към нея“, заяви Радев.      

По отношение на въпросите за Южнокитайско море, Радев призова заинтересованите страни да разрешат проблема чрез диалог и в съответствие с международното право и Конвенцията на ООН по морско право.

Радев беше избран за Президент на Република България на 13 ноември м.г. и ще встъпи в длъжност в неделя.

Интервю на Уан Синжан и Мариан Драганов

ОЩЕ ОТ ИНТЕРВЮТА

Румен Радев за ANA-MPA: Гърция и България са "стратегическа ос на стабилност" на Балканите

13 септември 2023 | 16:04
Интервю на президента Румен Радев за Атинско-македонската информационна агенция и София Пападопулу, 12.09.2023 г.

Интервю с президента Румен Радев за предаването „Стълбището“ на Дарик Радио с водещ Константин Вълков

21 януари 2023 | 18:06
21 януари 2023 г.

Интервю с президента Румен Радев за предаването „Стълбището“ на Дарик Радио с водещ Константин Вълков - втора част

21 януари 2023 | 18:06
21 януари 2023 г.

Румен Радев: Модернизацията на Въоръжените сили не е еднократен акт, а непрекъснат процес на повишаване на отбранителните способности и на инвестиции във военнослужещите

7 януари 2022 | 10:10
Интервю на държавния глава за в. „Българска армия“ 7 януари 2022г.

ОТКРИТО УПРАВЛЕНИЕ

e-ДОКУМЕНТИ

ПОСЛАНИЕ ЗА НОВА БЪЛГАРИЯ

БЪЛГАРСКАТА КОЛЕДА

ПОДКРЕПИ ЕДНА МЕЧТА

НАГРАДА ДЖОН АТАНАСОВ

СПОРТУВАЙ С ПРЕЗИДЕНТА

КОНСУЛТАТИВЕН СЪВЕТ ЗА НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ


Полезни връзки