Младият учен д-р Слав Петров е носител на президентската награда „Джон Атанасов“ за 2014 г.

9 октомври 2014 | 16:04
Специалистът по компютърна лингвистика д-р Слав Петров е дванадесетият лауреат на президентската награда „Джон Атанасов“, присъждана за постижения в областта на информационните и комуникационните технологии. На церемония в Гербовата зала на „Дондуков“ 2 държавният глава Росен Плевнелиев връчи приза на победителя. 
 
Д-р Слав Петров е ръководител на научно-изследователска група в компанията „Google” от 2009 г. Обещаващият български учен има редица постижения, сред които изработването на подобрен алгоритъм за граматичен анализ; автор е и на граматично допълнение на системата „Google Translate”, довело до много по-точни преводи на повече от 60 езика, включително и български. „Тази награда не е само за мен, а за всички информатици в България и по света, затова е важно да се поддържа традицията на доброто българско образование по информатика“, заяви д-р Слав Петров, след като държавният глава му връчи отличието „Джон Атанасов“. Носителят на наградата ще изнесе доклад утре в Големия салон на БАН от 14.00 часа. 
 
Президентът Росен Плевнелиев връчи две грамоти „Джон Атанасов“ за прилагане на научни постижения в практиката и за проекти с висока обществена значимост. Носителите им са авторът на редица техники и практически упражнения, сред които и игри, в областта на гъвкавата разработка на софтуер -  Ставрос Ставру, и Пламен Иванов, който в последните седем години работи по актуални проблеми и иновативни разработки за управление на ИТ услуги. 
 
За успехите си в областта на математиката и информатиката грамоти получиха и ученикът Енчо Мишинев и неговият преподавател Антон Шиков, както и ученикът Кристиян Крумов и учителите му Красимир Асенов и Стефчо Наков. 
 
Президентът определи носителите на отличията „Джон Атанасов“ като „забележителните млади българи, които работят на ръба на познатото и променят света, в който живеем“. „Българските изследователи имат капацитета да задават дневния ред в областта на информационните технологии в региона и по света“, заяви държавният глава. Президентът посочи, че с годините наградите „Джон Атанасов“ са се превърнали в притегателна точка за младите и успяващи българи, независимо къде те се реализират и живеят. 
 
Държавният глава изтъкна възможностите пред младите учени, които дават механизмите на Европейския съюз, като обърна специално внимание на стартиращата оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“. „Благодарен съм, че българските институции показаха, че образованието и иновациите са ясен приоритет и се надявам, че оттук-нататък с тази програма през 2020 г. ще живеем в съвсем различна България“, посочи президентът. 
 
По време на церемонията държавният глава награди и победителката от конкурса за избор на лого на отличията „Джон Атанасов“ – Мария Цветкова. Тя е преподавател по графичен дизайн в Университета на Лимож, и Висшето училище „Екран“ в Бордо, Франция. „Концепцията за логото й е изградена около един от основните приноси на Джон Атанасов за развитието на съвременния компютър – въвеждането на бинарния код“, посочи президентът. Той отбеляза, че в конкурса за оригинален графичен символ на наградите „Джон Атанасов“ са се включили близо 70 международни проекта. Най-добрите проектни предложения за лого са представени на изложба в сградата на „Betahaus” в София. 
 
Призът „Джон Атанасов“ се връчва от 2003 г. насам с цел да поощри талантливите български учени за разработки с висок приложен потенциал. Тази година за първи път всички участници, достигнали до финалния етап на конкурса, ще имат възможност да участват в менторски или в стажантски програми, а носителите на отличията „Джон Атанасов“ – в научен проект на утвърден екип от специалисти. Така младите таланти ще имат шанс да участват в процеса на създаване на ново знание в академичните среди и в приложението на иновативни изобретения в практиката на реалния бизнес и в ежедневието на хората.

Още от ИНИЦИАТИВИ


ОТКРИТО УПРАВЛЕНИЕ

e-ДОКУМЕНТИ

ПОСЛАНИЕ ЗА НОВА БЪЛГАРИЯ

БЪЛГАРСКАТА КОЛЕДА

ПОДКРЕПИ ЕДНА МЕЧТА

НАГРАДА ДЖОН АТАНАСОВ

СПОРТУВАЙ С ПРЕЗИДЕНТА

КОНСУЛТАТИВЕН СЪВЕТ ЗА НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ


Полезни връзки