Отличията „Джон Атанасов“ имат ново лого

20 август 2014 | 15:03

Състоя се заключителният етап на конкурса за лого на президентските отличия „Джон Атанасов“. От постъпилите 67 кандидатури до финалния кръг достигнаха 6 предложения на дизайнерите Габриела Александрова и Мартин де Боасю, Мария Цветкова, Мартин Калев, Самуил Лефтеров, Станислав Стоянов и Стелиан Касабов.

След задълбочена и трудна дискусия на 20.08.2014 г. журито избра за победител в конкурса проектът, разработен от г-жа Мария Цветкова.

Концепцията за логото е изградена около два аспекта:
•     Исторически – бинарния код;
•  Посланието за изследователска дейност и творчески подход в научната сфера в областта на информатиката, информационните и комуникационни технологии.

Базисният елемент на конструкцията на логото е използването на бинарни символи (единици и нули), асоцииращи се с един от основните приноси на Джон Атанасов за развитието на съвременния компютър – въвеждането на бинарния код. Вграждането на името в модулната схема представлява само по себе си загадка, която съдържа и решението, изобразено с ключ и ключалка. Желанието е те да не са четат от зрителя от пръв поглед, а да бъдат „намерени“.
На второ място, журито класира предложението на г-жа Габриела Александрова и г-н Мартин де Боасю, а на трето проектът на г-н Мартин Калев, които се отличават със своята креативност.

При класирането на идейните концепции журито взе предвид съвременното излъчване, оригиналността на идеята и наличието на смислов и графичен синтез на проектите за лого.

Новото лого, заедно с останалите 19 отличени като най-добри проекти, участвали в конкурса за лого на отличията „Джон Атанасов“ ще бъдат представени на 17.09 в Betahaus, София. Допълнителна информация за събитието ще бъде разпространена в началото на месец септември.

Още от ИНИЦИАТИВИ


ОТКРИТО УПРАВЛЕНИЕ

e-ДОКУМЕНТИ

ПОСЛАНИЕ ЗА НОВА БЪЛГАРИЯ

БЪЛГАРСКАТА КОЛЕДА

ПОДКРЕПИ ЕДНА МЕЧТА

НАГРАДА ДЖОН АТАНАСОВ

СПОРТУВАЙ С ПРЕЗИДЕНТА

КОНСУЛТАТИВЕН СЪВЕТ ЗА НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ


Полезни връзки