Д-р Петър Кормушев е единадесетият носител на приза „Джон Атанасов”

4 октомври 2013 | 14:02

В деня на професионалния празник на специалистите по компютърна техника, информационни технологии и автоматика, 4 октомври, на тържествена церемония на “Дондуков” 2 президентът Росен Плевнелиев отличи д-р Петър Кормушев с награда “Джон Атанасов” за значими постижения в областта на информационните и комуникационните технологии.

За своите 33 години д-р Кормушев е постигнал изключителни научни постижения в различни области на информатиката – биоинформатика, семантичен уеб, изкуствен интелект, роботика. Има над 38 научни публикации. Най-големите му постижения са в областта на роботиката. Участва в създаването на ново поколение роботи в Япония, като разработените от него методи за обучение и самообучение на роботи намират приложение върху множество съвременни роботи и платформи.

За втора поредна година държавният глава връчи четири грамоти „Джон Атанасов” - за прилагане на научни постижения в практиката и за проекти с висока обществена значимост, и грамоти “Джон Атанасов - ученици и техните преподаватели”.

С грамоти “Джон Атанасов – за прилагане на научни постижения в практиката и за проекти с висока обществена значимост”, президентът Росен Плевнелиев удостои д-р Владимир Йотов и Димитър Иванов

Грамоти „Джон Атанасов – ученици и техните преподаватели“ държавният глава връчи на Христо Венев и Атанас Господинов и техните преподаватели Бойко Банчев и Дарина Брънчева за постигнатите високи резултати при подготовката и състезанията в областта на информатиката и информационните технологии.

Отличията „Джон Атанасов“ са преди всичко признание за младите изследователи и стимул да продължат да се развиват в избраната от тях професионална област, обърна се към младите лауреати държавният глава. Те са убедително доказателство, че българските изследователи имат капацитета да задават дневния ред в областта на високите компютърни технологии на регионално и световно ниво, посочи още Росен Плевнелиев.

Държавният глава подчерта, че България има традиции в подготовката на висококвалифицирани специалисти в областта на информатиката, информационните и комуникационни технологии. По думите му, отговорност на доказалите се учени в тази област е да предадат своите знания, умения и мотивация на младото поколение изследователи.

Президентът пожела на младите учени да продължат да развиват идеите си и да осъществят амбициите си. „Нормално е да допускате грешки. Учете се от тях”, обърна се към младите учени президентът. Държавният глава призова лауреатите да поддържат активни връзки с преподавателите си и съмишленици по цели и идеи, независимо дали работят и се развиват в България или в чужбина, да останат свързани с родината си и да бъдат част от решението на проблемите и предизвикателствата пред страната ни. На техните преподаватели Росен Плевнелиев пожела да продължават да стимулират своите възпитаници и да ги подкрепят да работят “на ръба на познатото, да откриват нови признаци и възможности, които да катализират  развитието на революционни и високотехнологични производства”.

На специалната церемония в Гербовата зала държавният глава удостои с ордени „Мадарски конник“ I степен сина и дъщерята на д-р Джон Винсент Атанасов - Джон Атанасов младши и Джоан Гедърс.

Държавните отличията президентът Росен Плевнелиев връчи за особено големите им заслуги за развитието на двустранните отношения и сътрудничеството между България и САЩ.
 
Джоан Гедърс е художник по професия, развива активна обществена и благотворителна дейност, свързана с опазване на паметта за Джон Атанасов и укрепване на връзките между САЩ и България. По време на посещенията си в нашата страна тя се среща с редица ученици, студенти и учени, подпомага изграждането на паметник на именития си баща в София и музей Джон Атанасов в Айова.  

Джон Атанасов II е най-малкият син на изобретателя, завършва инженерни науки. Инициира и участва в редица събития в САЩ и България, утвърждаващи делото на Джон Атанасов. Участва като председател на международния инициативен комитет за учредяване на награда на името на откривателя. Подпомага с компютърно оборудване с. Бояджик – родното място на Иван Атанасов, дядо на Джон Атанасов.  

Президентът Росен Плевнелиев посочи, че на днешния ден България и светът отбелязват един значим юбилей – 110-ата годишнина от рождението на изследователя и изобретателя от български произход д-р Джон Винсент Атанасов. Държавният глава отбеляза, че създаването на електронния компютър Атанасов-Бери преди повече от 70 години е поставило началото на цяла една нова епоха в развитието на съвременния свят.

Джон Атанасов II и Джоан Гедърс подариха на държавния глава портрет на известния изобретател, нарисуван от Сими Нокс, един от любимите художници на президента на САЩ Бил Клинтън. Портретите са два, като единият се намира в Белия дом, Вашингтон.

Президентът благодари на наследниците на Джон Атанасов, че остават верни на завета на своя баща, работят за утвърждаване на делото му и са запазили обичта си към България.

Още от ИНИЦИАТИВИ


ОТКРИТО УПРАВЛЕНИЕ

e-ДОКУМЕНТИ

ПОСЛАНИЕ ЗА НОВА БЪЛГАРИЯ

БЪЛГАРСКАТА КОЛЕДА

ПОДКРЕПИ ЕДНА МЕЧТА

НАГРАДА ДЖОН АТАНАСОВ

СПОРТУВАЙ С ПРЕЗИДЕНТА

КОНСУЛТАТИВЕН СЪВЕТ ЗА НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ


Полезни връзки