СРЕЩА ОТ ИНИЦИАТИВАТА 12.12.2015

13 януари 2016 | 15:03

Държавният глава Росен Плевнелиев постави начало на националния дебат за изработването на Национална програма за развитие на България до 2030 година. В Националния военен университет „Васил Левски“ във Велико Търново президентът откри четвъртото издание на инициативата „Младежка визия за развитие на България“, която дава възможност на младите хора да участват в процеса на вземане на решение при определяне на ключови приоритети за страната.
 
Участниците в инициативата провеждат дискусии със секретарите и съветниците на държавния глава как българските дългосрочни приоритети ще допринесат за постигане на Целите на ООН за устойчиво развитие. Дебатите се фокусират в областта на външната политика, отбраната и сигурността, икономическото развитие, регионалното развитие и инфраструктурата, социалните политики, правните въпроси, образованието, здравеопазването, както и в сферата на духовността и културата.
 
„Дискусиите ще продължат и през следващите години, докато не изработим един легитимен и обществено признат документ, който ще зададе посоката за развитие на страната ни до 2030 година“, обяви президентът пред повече от 70 абсолвенти от висши училища в цялата страна, завършили с най-висок успех. „Дали през 2030 г. България ще бъде справедлива, демократична и просперираща; ще бъде ли страната ни фактор в региона ще формира ли политиките в Европа като цяло. Ще бъде ли България през 2030 г. държава с добро име и репутация, уважавана от всички и в която народът ще припознава институциите, които работят в негов интерес и ще им вярва. Това са част от важните въпроси, на които имаме цел да отговорим в диалог с младите хора на България“, посочи президентът Росен Плевнелиев.
 
„Настоявам да се чува гласът на младите хора и Президенството може да постави техните идеи в дневния ред на институциите“, каза държавният глава, като припомни резултатите от инициативата „Младежка визия за развитие на България“ през 2013 г. Идеите на участниците в инициативата тогава залегнаха в българската позиция по глобалния Дневен ред за развитие след 2015 г., а България беше поканена в работната група с още 27 държави за изработването на Целите на ООН за устойчиво развитие до 2030 година.
 
„Вече имаме основата – Целите за устойчиво развитие на планетата до 2030 г. и Европейската стратегия „Европа 2030“, по която се работи в момента. Съвсем логично е, когато определяме глобалните цели и целите на Европа, да бъдем амбициозни и да зададем посоката на България до 2030 година“, каза президентът Росен Плевнелиев. „Всяка идея и проект трябва да съответстват на дългосрочна визия. Не можем на всичко да кажем „да“, необходими са приоритети“, категоричен беше президентът.
 
Държавният глава определи като неслучаен избора на Националния военен университет, който е символ на национално отговорно и патриотично възпитание, и изказа благодарност на началника на НВУ бригаден генерал Пламен Богданов. „Велико Търново е естественото място да започнем националния дебат за приоритетите до 2030 година – в Старопрестолния град са нашите патриотични корени и фундаментите на нашата история“, посочи още държавният глава.
 

Още от ИНИЦИАТИВИ


ОТКРИТО УПРАВЛЕНИЕ

e-ДОКУМЕНТИ

ПОСЛАНИЕ ЗА НОВА БЪЛГАРИЯ

БЪЛГАРСКАТА КОЛЕДА

ПОДКРЕПИ ЕДНА МЕЧТА

НАГРАДА ДЖОН АТАНАСОВ

СПОРТУВАЙ С ПРЕЗИДЕНТА

КОНСУЛТАТИВЕН СЪВЕТ ЗА НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ


Полезни връзки