Президентът посрещна първите посетители в Деня на отворените врати в президентската институция

27 април 2013 | 12:12

Президентската институция отвори за втори път вратите си граждани, а първият посетител – осемгодишният Валентин, беше посрещнат на „Дондуков“ 2 от президента Росен Плевнелиев. До 16.00 часа днес гостите на президентската администрация имат възможност да посетят кабинетите на президента и на вицепрезидента, както и заседателните зали, в които държавният глава провежда официалните и работните си срещи.

В Гербовата зала на „Дондуков“ 2 гостите на президентството могат да разгледат висшите държавни отличия – ордени и медали, с които президентът удостоява за особени заслуги изявени български и чуждестранни общественици, спортисти, политици, дипломати и граждани.

По повод Деня на отворени врати за първи път президентската институция е домакин на експозиции на млади творци. Възпитаници на Националната художествена академия представят изложбата „Свободно пространство“, която включва скулптурни произведения, графики, живопис и дърворезба. Авторите на експозицията са участници в инициативата на държавния глава „Младежка визия за развитие на България“ за младежи с най-високи академични постижения, чието първо издание се проведе през декември 2012 година. Символичното име на изложбата, по думите на авторите,  определя желанието на държавния глава да отвори вратите на институцията за тях „като доказателство за свобода на мисленето и желание за работа в полза на културата и изкуството и за подкрепа на усилията и амбицията на младите българи за стойностни съвременни творби“.

Каменни пластики, изработени от учениците от Професионалната гимназия по каменообработване в с. Кунино, Врачанско, са изложени пред Гербовата зала в президентството. Гимназията, създадена през 1921 г., е едно от двете училища в Европа, които провеждат обучение по специалностите „Каменоделство“ и „Скулптура“. Голяма част от творбите на учениците от гимназията са във Фонд „13 века България“. Дело на възпитаниците  и на учителите от ПГК в с. Кунино монументално-скулптурните обекти „Създатели на българската държава“ в Шумен, „Мемориален комплекс Априлци“ в Панагюрище, „Бранителите на Стара Загора“ в Стара Загора, Национален парк-музей Шипка в гр. Шипка, както и художествено-архитектурна украса на редица емблематични сгради в столицата, сред които са тези на ЦУМ, Президентството и на Министерския съвет.

Още от ИНИЦИАТИВИ


ОТКРИТО УПРАВЛЕНИЕ

e-ДОКУМЕНТИ

ПОСЛАНИЕ ЗА НОВА БЪЛГАРИЯ

БЪЛГАРСКАТА КОЛЕДА

ПОДКРЕПИ ЕДНА МЕЧТА

НАГРАДА ДЖОН АТАНАСОВ

СПОРТУВАЙ С ПРЕЗИДЕНТА

КОНСУЛТАТИВЕН СЪВЕТ ЗА НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ


Полезни връзки