За първи път Президентството отвори вратите си за граждани

5 май 2012 | 12:12

За първи път днес Администрацията на Президента отвори вратите си за граждани, а първите посетители бяха посрещнати лично от президента Росен Плевнелиев.

До 16.00 часа днес пред Гербовата зала в Президентството посетителите имат възможност да видят оригиналите на бойните знамена на Българската армия – образци от 1881 г., от 20-те години на XX век и от 1937 година. За първи път експонатите се излагат извън Националния военноисторически музей. В Гербова зала са изложени ордените и медалите, които президентът връчва за особени заслуги на изявени български и чужди общественици и политици.

Достъпни за граждани са кабинетите на президента и вицепрезидента, както и заседателните зали на институцията, в които държавният глава провежда работни и официални срещи.

„Доверието се изгражда с години, но комуникацията с обществото се променя бързо, а това означава вратите да бъдат отворени”, каза президентът Росен Плевнелиев пред медиите. Държавният глава заяви, че ще се стреми към промяна на правилата за удостояване с висши държавни отличия. Летците в Крумово, които участваха в спасителните операции след наводненията в страната през февруари бяха първите, удостоени от президента с държавни отличия, припомни президентът. „Считам, че това беше един много добър знак. Президентът не се затваря просто в Гербовата зала, за да връчва ордени и медали – той може да направи това в цялата страна”, допълни Росен Плевнелиев. „Ордените в България не трябва да ги хваща инфлацията. Не трябва да ги даваме прекалено много за да не изгубят важността и значението си, напротив, те трябва да бъдат връчвани на хората, които наистина ги заслужават и са пример за достойно поведение за следващите поколения”, каза още президентът.

Денят на отворените врати ще се утвърди като редовна инициатива на президентската институция. „Искам преди всичко гражданите да припознаят собствената си институция, да разберат, че са добре дошли тук и че могат да разчитат, че ще бъдат чути”, каза още президентът Росен Плевнелиев.

Още от ИНИЦИАТИВИ


ОТКРИТО УПРАВЛЕНИЕ

e-ДОКУМЕНТИ

ПОСЛАНИЕ ЗА НОВА БЪЛГАРИЯ

БЪЛГАРСКАТА КОЛЕДА

ПОДКРЕПИ ЕДНА МЕЧТА

НАГРАДА ДЖОН АТАНАСОВ

СПОРТУВАЙ С ПРЕЗИДЕНТА

КОНСУЛТАТИВЕН СЪВЕТ ЗА НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ


Полезни връзки