ЗАСЕДАНИЕ НА КСНС НА 26.02.2013 г.

27 февруари 2013 | 12:12

СТАНОВИЩЕ И ПРЕДЛОЖЕНИЯ НА КОНСУЛТАТИВНИЯ СЪВЕТ ЗА НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ ОТНОСНО РИСКОВЕТЕ И ЗАПЛАХИТЕ ЗА СИГУРНОСТТА В СТРАНАТА, ПРОИЗТИЧАЩИ ОТ ПОЛИТИЧЕСКАТА И СОЦИАЛНАТА КРИЗА.


Консултативният съвет, като отчита справедливия характер на протеста на българските гражданите, породен от нерешени проблеми,
Като отчита членството на страната в НАТО и ЕС и необходимостта да бъдат укрепени парламентарната демокрация и демократичните институции,
Като оценява рисковете и заплахите за националната сигурност, произтичащи от политическата и социалната криза,
Постигна общо съгласие, че демократичното устройство на Република България не може да бъде поставено под съмнение и се обедини около следното

СТАНОВИЩЕ

Породени са рискове за нормалното функциониране на институциите в България, както и за ескалация на социалното напрежение. Изходът е в произвеждане на предсрочни парламентарни избори.
За овладяване на кризата са необходими целенасочени действия на президента, Народното събрание, правителството в оставка и местните власти.
Всички действия на институциите и на политическите партии в диалог с гражданското общество трябва да бъдат насочени към утвърждаване на демократичните процеси, стабилността  на институциите и запазването на гражданския мир и обществения ред.
Народното събрание и Министерският съвет да се ангажират със спешни  мерки и решения, необходими за разрешаване на проблемите, предизвикали протестите, в това число измененията в Закона за енергетиката, които да направят възможно намаляването на цената на тока и облекчаването на  социалното положение на българските граждани; мораториума върху сделки на разпореждане и строителни дейности върху държавни и общински имоти на територията на крайбрежни плажни ивици и др.

Още от СЪВЕТИ


ОТКРИТО УПРАВЛЕНИЕ

e-ДОКУМЕНТИ

ПОСЛАНИЕ ЗА НОВА БЪЛГАРИЯ

БЪЛГАРСКАТА КОЛЕДА

ПОДКРЕПИ ЕДНА МЕЧТА

НАГРАДА ДЖОН АТАНАСОВ

СПОРТУВАЙ С ПРЕЗИДЕНТА

КОНСУЛТАТИВЕН СЪВЕТ ЗА НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ


Полезни връзки