28 ноември 2012 | 00:12

Президентът Росен Плевнелиев на двудневно официално посещение в Република Турция

На 28 и 29 ноември президентът Росен Плевнелиев ще направи двудневно официално посещение в Република Турция. Визитата е продължение на политическия диалог на най-високо равнище между България и Турция. Акценти на посещението ще бъдат мерки за активизиране на двустранните търговско-икономически и инвестиционни отношения, както и обмен на мнения по актуални регионални и международни въпроси и инициативи от общ интерес.  

 


 

На 28 ноември, сряда, българският държавен глава ще бъде посрещнат с военна церемония в Анкара и ще положи венец в Мавзолея на Кемал Ататюрк.

С официална церемония в Президентския дворец Росен Плевнелиев ще бъде посрещнат от турския държавен глава Абдуллах Гюл. Двамата ще имат среща „на четири очи” и пленарни разговори между двете официални делегации. Предвидени са съвместни изявления на президентите Плевнелиев и Гюл.

Президентът Росен Плевнелиев ще има срещи с министър-председателя Реджеп Тайип Ердоган и с председателя на Великото национално събрание на Турция Джемил Чичек. В турската столица държавният глава ще се срещне и с представители на български изселнически организации в Анкара.

В четвъртък, 29 ноември, в Истанбул президентът Плевнелиев ще се срещне с Вселенския патриарх Вартоломей и ще посети Българската Екзархия.

Росен Плевнелиев ще посети първата европейска железопътна гара на бъдещия ж.п.-тунел под Босфора. Тунелът ще свърже азиатската с европейската част на Турция, а изграждането му е част от проекта за свързване на Централна Европа с Азия със скоростна ж.п. връзка.

В Истанбул държавният глава ще има срещи с представители на Съюза на камарите и стоковите борси на Турция - най-голямата неправителствена организация, която представлява частния бизнес в Турция с 365 членуващи стокови борси, промишлени и търговски камари, както и със Съвета за външноикономически отношения на Турция, в който членуват 750 компании и близо 150 представители на бизнес институции, съвети, индустриални  и търговски камари.

Преди да отпътува от Истанбул държавният глава ще се срещне с българската общност там и с представители на изселнически организации.

В делегацията, водена от президента Плевнелиев, са включени министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов, министърът на културата Вежди Рашидов, заместник-министърът на външните работи Иван Найденов, председателят на Групата за приятелство „България-Турция” в Народното събрание Рамадан Аталай, както и извънредният и пълномощен посланик на България в Турция Красимир Тулечки.

ОТКРИТО УПРАВЛЕНИЕ

e-ДОКУМЕНТИ

ПОСЛАНИЕ ЗА НОВА БЪЛГАРИЯ

БЪЛГАРСКАТА КОЛЕДА

ПОДКРЕПИ ЕДНА МЕЧТА

НАГРАДА ДЖОН АТАНАСОВ

СПОРТУВАЙ С ПРЕЗИДЕНТА

КОНСУЛТАТИВЕН СЪВЕТ ЗА НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ


Полезни връзки