РЕЧИ И ИЗЯВЛЕНИЯ

Президентът Румен Радев представи структурата, състава и приоритетите на служебното правителство

2017-01-27 11:23:00
Румен Радев, президент на Република България:
 
 
Добър ден и добре дошли на всички.
Скъпи сънародници,
 
 
Oт днес България ще бъде управлявана от служебно правителство. То ще работи в сложна вътрешнополитическа и международна обстановка. В предизборния период междупартийният дебат се изостри. Геополитическата среда е нестабилна и непредсказуема. Всички разбираме, че в тази сложна ситуация на страната е необходима сигурност, стабилност, изпълнение на важните задачи с обществото и държавата. Служебното правителство има ясно очертани приоритети: осигуряване на нормалното функциониране на държавата до следващото легитимно правителство; провеждането на честни избори; подготовката на председателството на Съвета на Европейския съюз. От изключителна важност е гарантирането на финансовата, социалната и икономическата стабилност на страната ни, реда и сигурността на българските граждани. Това означава спокойно и ефективно работеща държавна администрация. Вярвам, че високият професионализъм на служебните министри е гарант за изпълнението на тази важна задача.
 
Основна мисия на служебното правителство е организирането, подготовката и провеждането на свободни и честни избори. Те трябва да позволят на българските избиратели да заявят ясно своята воля. Служебното правителство трябва да предприеме всички необходими мерки за недопускане на изборни манипулации и действия, опорочаващи изборния процес.
 
Председателството на Съвета на Европейския съюз е друга важна задача на служебното правителство. Това председателство е не само предизвикателство, но и огромен шанс за страната ни не само да демонстрира лидерство, но и да заяви и отстоява нашите приоритети. За изпълнението на тази задача е необходимо да се подобрят взаимодействието и координацията между институциите на всички нива. Затова в новото правителство има предвиден пост заместник           министър-председател по подготовка на председателството на Съвета на Европейския съюз.
 
Но нека е ясно, служебното правителство няма как да изпълни пълноценно служебните задачи, ако не извърши задълбочен експертен анализ на състоянието на всяко едно министерство и на държавата като цяло. Ще настоявам при установяване на случаи на порочни практики в управлението, довели до ощетяване на държавата, тези случаи да бъдат осветлени и прекратени. Ще следя отблизо за нулева толерантност на служебното правителство към случаите на корупция, за почтеност и прозрачност в работата на министрите и на администрацията. Ще следя за спазването на върховенството на закона.
 
Призовавам служебното правителство да запази надпартийност и институционален суверенитет в развихрилата се вече предизборна борба. В тази напрегната политическа обстановка и остро политическо противопоставяне изборът ми за служебен министър-председател се спря на проф. Огнян Герджиков. Юрист с безспорен авторитет, бивш депутат и председател на българския парламент, политик, който бе изпратен с аплодисменти от поста си – нещо, което рядко се случва в страната ни. Професор Герджиков е човек на диалога. Вярвам, че чувството му за хумор понякога ще бъде необходима противоотрова във време на остра и тежка предизборна кампания. Искам да използвам случая и да му благодаря за това, че прие тази нелека отговорност.
 
За служебен заместник министър-председател по социални политики и министър на здравеопазването се спрях на д-р Илко Семерджиев, човек с реформаторски дух, активна гражданска позиция и солиден опит в здравния мениджмънт. За служебен заместник министър-председател по вътрешен ред и сигурност и министър на отбраната поканих генерала от резерва Стефан Янев - достоен офицер и дипломат, заемал отговорни длъжности в Министерството на отбраната и зад граница. Заместник министър-председател по европейските фондове ще бъде г-жа Малина Крумова - професионалист с доказан опит, което е гаранция за изпълнението на важните за страната ни дейности относно еврофондовете. За заместник министър-председател по подготовката на председателството на Съвета на Европейския съюз се спрях на друг доказан експерт по европейските въпроси г-жа Деница Златева.
 
Позволете ми да представя и останалите членове на служебния кабинет, с чиято биография вече сте запознати и които нямат нужда от представяне в своите професионални среди:
 
Пламен Узунов – служебен министър на вътрешните работи;
 
Кирил Ананиев – служебен министър на финансите;
 
Гълъб Донев – на труда и социалната политика;
 
Спас Попниколов – на регионалното развитие и благоустройството;
 
Проф. Николай Денков – на образованието и науката;
 
Ради Найденов – на външните работи;
 
Мария Павлова – на правосъдието;
 
Рашко Младенов – на културата;
 
Доц. Ирина Костова – на околната среда и водите;
 
Проф. Христо Бозуков – на земеделието и храните;
 
Христо Алексиев – на транспорта, информационните технологии и съобщенията;
 
Доц. Теодор Седларски – на икономиката;
 
Николай Павлов – на енергетиката;
 
Доц. Стела Балтова – на туризма;
 
Проф. Даниела Дашева – на младежта и спорта
 
Искам да благодаря на служебните министри за отговорността да поемат това, наистина сериозно, изпитание. Пожелавам им успех, кураж и мъдрост в управлението на държавата.
 
На добър час!
 
Господин Министър-председател, заповядайте.
 
 
* * * 
 
 
Огнян Герджиков, служебен министър-председател на Република България:
 
Уважаеми господин Президент,
Госпожо Вицепрезидент,
Уважаеми министри,
Уважаеми дами и господа,
Скъпи съотечественици,
 
 
Позволете ми най-напред да се обърна към президента Радев и да му благодаря за огромното доверие, с което поверява на мен и моите колеги честта и отговорността да поемем управлението на държавата като служебно правителство.
 
Като университетски преподавател, а също като човек, изкушен да създава текстове в мерена и немерена реч, бих искал да разтълкувам какво означава за мен определението служебно, в съчетание с правителство. От една страна, то отразява формалния белег, че кабинет, възникнал по силата на служебните правомощия на овластения да го назначи. Думичката служебно за мен и моите колеги министри означава още нещо. То е преди всичко служене. Служене на народа и родината. Встъпвайки в правомощията си, искам ясно и уверено да заявя, че оглавяваното от мен правителство е готово да се посвети на такова служение.
 
На второ място, искам да се обърна към правителството в оставка, макар и задочно, за да уверя, че служебният кабинет няма да отрича или руши техните постижения. Всички добри неща ще бъдат надграждани, но и допуснатите грешки ще бъдат поправени.
 
На гражданите на България искам да кажа следното.
 
Скъпи сънародници, ние българите сме държавно-творчески народ. През последните две хилядолетия сме създали три държави – стара Велика България, Волжка България и днешна България на хан Аспарух. И пак ще си позволя лингвистичен анализ. Думата държава произлиза от държа и за да се съхранява и развива народът ни, той трябва да държи на държавата си, да ѝ служи, за да може и тя да служи на него. България е нашата държава. Българският дух я е възпроизвеждал през вековете. Днес тази задача е пред всички ни. От нас зависи каква ще я предадем на поколенията след нас.
 
Служебният кабинет е като всички останали. Той почти не е ограничен в правомощията си. Основното ограничение е близкият времеви хоризонт. Известно е, че главната задача на служебното правителство е да организира демократични и честни избори. Последните десетилетия сме свидетели на безобразия в изборния процес – търговия с гласове. Навремето се е търгувало с роби, сега се търгува с гласове. Грозно и недостойно. Ще направим всичко възможно тази уродлива практика да бъде, ако не пресечена, то поне категорично редуцирана.
 
Освен изборите, пред служебния кабинет стои още една изключително важна задача. Както изтъкна президентът Радев, подготовка за председателството на България на Съвета на Европейския съюз, както разбира се, и други неотложни задачи.
 
Надявам се да нямате очаквания още от първия ден да обявим подробни планове на мандата. Необходимо ни е да се запознаем отвътре със състоянието на институциите, ведомствата и общо на държавата, след което ще оповестим констатациите си и на тази основа ще действаме.
 
Засега мога да кажа само, че виждаме смисъла на управлението в усъвършенстване на държавата и институциите така, че те да служат пълноценно на обществото, да помагат на хората да се реализират и да разгръщат потенциала си.
 
Ще положим максимални усилия за запазване на финансовата стабилност, както и за реда и сигурността в държавата.
 
Бихме постигнали тези цели, ако срещнем съдействие от институциите и гражданското общество, така че да можем да работим в благоприятна среда, в която отрицанието и омразата да отстъпят място на единението и синергията. По този начин, съзнавайки свободата и отговорността, която носим в себе си като човеци, спазвайки задълженията, произтичащи от Конституцията и законите на страната, убедени, че хората сме създадени с равни права за живот, свобода и стремеж към щастие.
 
Очертавам основните ни идеи и разбирания, които изповядваме като екип, за да покажем отношението си към хората. Ще бъдем удовлетворени, ако, макар и с малко, допринесем за постигането на най-важната цел – достоен живот на всеки българин, достойна, демократична и уважавана България.
 
Още веднъж, благодаря ви за доверието и Бог да благослови и пази България и българите!
 

ОЩЕ ОТ РЕЧИ И ИЗЯВЛЕНИЯ

Президентът Румен Радев: Настана моментът ние да обърнем времето и всеки според силите си да вземе участие в общото ни дело да си върнем държавата

20 юли 2021 | 12:12
Слово на държавния глава в град Карлово по случай отбелязването на 184 години от рождението на Васил Левски

Румен Радев: Всички наши победи са рожба на единението

6 май 2021 | 09:09
Приветствие на президента Румен Радев по случай Деня на храбростта и празника на Българската армия - 6 май

Обръщение на президента Румен Радев към народа и 45-ото Народното събрание

15 април 2021 | 13:01
15 април, София

Държавният глава: Който не гласува, оставя на произвола на чуждия избор съдбата на Родината, своята и тази на близките си хора

1 април 2021 | 15:03
Обръщение на президента Румен Радев към народа

ОТКРИТО УПРАВЛЕНИЕ

e-ДОКУМЕНТИ

ПОСЛАНИЕ ЗА НОВА БЪЛГАРИЯ

БЪЛГАРСКАТА КОЛЕДА

НАЗНАЧАВАНЕ НА ЦИК

ПОДКРЕПИ ЕДНА МЕЧТА

НАГРАДА ДЖОН АТАНАСОВ

СПОРТУВАЙ С ПРЕЗИДЕНТА

ТРИ МОРЕТА - БЪЛГАРИЯ 2021

КОНСУЛТАТИВЕН СЪВЕТ ЗА НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ


Полезни връзки