НОВИНИ

Среща с министър-председателя на Албания Еди Рама Среща с председателя на парламента Грамоз Ручи Съвместна пресконференция на президентите Румен Радев и Илир Мета Съвместна пресконференция на президентите Румен Радев и Илир Мета Съвместна пресконференция на президентите Румен Радев и Илир Мета Пленарни разговори Българският президент беше пресрещнат в Албания с официална церемония от албанския си колега Илир Мета Българският президент беше пресрещнат в Албания с официална церемония от албанския си колега Илир Мета

Държавният глава Румен Радев: Европейската интеграция на Албания е в интерес на целия регион и на Европейския съюз

2020-03-05 17:49:00

На среща с президента Илир Мета в Тирана Румен Радев изрази очакването на страната ни за бърз напредък в прилагането на правата на българското национално малцинство

Албания е изпълнила критериите за начало на преговори за членство с Европейския съюз и България ще продължи да подкрепя нейното европейско бъдеще. Това заяви държавният глава Румен Радев на среща с президента на Република Албания Илир Мета в Тирана. Българският президент е на държавно посещение в Албания по покана на своя колега. Румен Радев открои заключенията на мониторинговия доклад на Европейската комисия за напредъка на Албания в областта на върховенството на правото, правата на гражданите, реформата на публичната администрация, борбата с организираната престъпност и корупцията, които дават основание за определянето на дата за започване на преговори за членство в ЕС още на следващата среща на Европейския съвет в края на месец март.

Европейската перспектива на Западните Балкани е от ключово значение за стабилността и сигурността не само на Югоизточна Европа, а и на Европейския съюз, подчерта българският президент. Румен Радев поздрави Илир Мета за успешното албанско председателство на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, което доказва, че Албания заслужава по-активна подкрепа в своя европейски път.

Като важен критерий за постигането на напредък в процеса на европейска интеграция Румен Радев открои изграждането на добросъседски отношения на Балканите и ефективното прилагане на законовите разпоредби, които дават възможност българското национално малцинство в Република Албания да упражнява правата си, особено за обучение по български език. „Убеден съм, че ще бъдем свидетели на успешно приключване на процеса и на приемането на всички законови и подзаконови нормативни актове“, заяви президентът и изрази очакването на страната ни предстоящото преброяване на населението в Албания да предостави възможност на сънародниците ни да изразят свободно волята си в съответствие с европейските стандарти.

Потенциалът за последващо задълбочаване на двустранното сътрудничество в икономиката и взаимните инвестиции също беше във фокуса на срещата на двамата президенти. Над 70 български компании вече са инвестирали в Албания, което създава благоприятна основа за разширяване на икономическото партньорство. Като основно предизвикателство пред бизнеса на Балканите беше откроена недостатъчната свързаност, както и дългогодишното забавяне на изграждането на Европейски транспортен коридор 8. Развитието на транспортната  и железопътна инфраструктура, постигането на по-висока дигитална и енергийна свързаност е в интерес не само на бизнеса, но и на туризма. И Румен Радев, и Илир Мета подчертаха необходимостта от възстановяване на пряката авиолиния София – Тирана като най-ефективна мярка за насърчаване на двустранния обмен в областта на образованието, науката,  културата и спорта.

Президентът Мета изрази признателността си за оказаната от страната ни своевременна финансова и експертна помощ при тежкото земетресение в Албания през ноември м.г. Заключенията на българските експерти са били водещи на последвалата донорска конференция за набиране на средства в подкрепа на пострадалите и възстановяване на разрушенията. Румен Радев подчерта, че някои от българските специалисти, участвали в оценяването на щетите от земетресението, са част от неговата делегация, както и представители на български браншови организации от сферата на строителството, които са готови да вземат участие в процеса на възстановяване на град Дуръс.

В отговор на журналистически въпрос на съвместната пресконференция за напрежението, което засиленият миграционен натиск по турско-гръцката граница оказва върху целия регион, българският президент заяви, че ефективният дипломатически диалог е най-ефективното средство за неговото преодоляване. Държавният глава подчерта, че тази ситуация създава и проблем за сигурността на европейските граждани и изисква ЕС да окаже помощ както на Турция, така и на Гърция, която охранява външните европейски граници.

Румен Радев припомни, че преди три години, когато представляваше България на заседанията на Европейския съвет, е предложил Европейският съюз да разработи свой оперативен план за защита на външните сухоземни граници, както и за недопускане на хуманитарни кризи. По думите му, в европейската политика в тази област има дефицити – все още няма единно европейско решение по миграционния въпрос, нито изграден капацитет или  оперативен план за бърза реакция за защита на външните граници на ЕС.

По-рано през деня президентът Румен Радев беше посрещнат с официална церемония от албанския държавен глава Илир Мета.

В Тирана българският президент проведе среща и с министър-председателя Еди Рама, с когото обсъди двустранното партньорство в сферата на отбраната и военното обучение.

Държавният глава Румен Радев имаше среща и с председателя на парламента Грамоз Ручи, като акцент в разговора беше законодателството, което регламентира правата на българското национално малцинство.

По-късно държавният глава ще положи венец пред паметника на „Майка Албания“ в Тирана.

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

Румен Радев към български ветерани от Втората световна война: Признателни сме, че носите искрата на патриотизма и непоколебимата решителност да отстоявате докрай България

9 май 2021 | 11:11
Държавният глава удостои Съюза на ветераните от войните на България с Почетен знак на Президента

Президентът: Европейското обединение е постижение на прозорливите и е изковано върху все още димящите погреби на континента

9 май 2021 | 10:10
Днес отбелязваме две важни събития, променили завинаги съдбата на Европа и света. Излишно е да ги съпоставяме и да спорим кое от тях е по-значимо. Историята на европейското обединение ни учи, че то е постижение на прозорливите, които го изковаха върху все още димящите погреби на континента.

Румен Радев: Искрата на родолюбието на въстаниците от 1876 г. освети пътя към свободна, независима и достойна България

9 май 2021 | 10:10
Искрата на родолюбието, която разпали огъня на непокорството на въстаниците от 1876 г., освети нашия път към свободна, независима и достойна България. Това заяви президентът Румен Радев в словото си по случай отбелязването на 145-ата годишнина от обявяването на Априлското въстание в село Петрич, Община Златица.

Нуждаем се от силен и ефективен ЕС, който да бъде световен лидер в прехода към устойчиво развитие, заявяват президентите на 21 държави от съюза

8 май 2021 | 13:01
В съвместно обръщение по повод Деня на Европа президентите на страните-членки на ЕС поздравяват европейците и призовават за участие в дебата за бъдещето на Европа

ОТКРИТО УПРАВЛЕНИЕ

e-ДОКУМЕНТИ

ПОСЛАНИЕ ЗА НОВА БЪЛГАРИЯ

БЪЛГАРСКАТА КОЛЕДА

НАЗНАЧАВАНЕ НА ЦИК

ПОДКРЕПИ ЕДНА МЕЧТА

НАГРАДА ДЖОН АТАНАСОВ

СПОРТУВАЙ С ПРЕЗИДЕНТА

ТРИ МОРЕТА - БЪЛГАРИЯ 2021

КОНСУЛТАТИВЕН СЪВЕТ ЗА НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ


Полезни връзки