НОВИНИ

Вицепрезидентът в Будапеща: Наша мисия е да възстановим българското училище „Христо Ботев“

2018-10-20 10:14:00

В Унгария проявяват голям интерес към изучаването на български език и ще поискат учители от България

 „Трябва да възстановим българското училище „Христо Ботев“. Това е наша мисия заради децата ни и паметта на онези, които го запазиха цели 100 години.“ Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова в приветствието си на галаконцерта на Оркестъра за народна музика на Българското национално радио, който се проведе в Будапеща по случай 19 октомври – Деня на българо-унгарското приятелство. Представители на унгарската и българската държава, унгарци и наши сънародници в Унгария, както и гости от България, отбелязаха празника в националната концертна зала „Бела Барток“.

„Българската държава е готова да съхрани това наследство – с конкретни проекти, с обучени специалисти, готови веднага да поемат своята работа. Остава малка крачка – да се съчетаят двете образователни програми, за да дадем този шанс на децата“, отбеляза вицепрезидентът. „Няма как да говорим за идентичност, без да запазим българския език“, категорична е Илияна Йотова.

Създадено през 1918 г., „Христо Ботев“ е най-старото българско училище в чужбина. Закрито е през 2011 г. Днес функционира основаното през 2004 г. от Българското републиканско самоуправление Българско училище за роден език.

Вицепрезидентът, отбеляза активната политика на унгарската държава за запазването на езика, националната идентичност и историческата памет на българската общност. „Това е правилният отговор на глобализиращия се свят – общите перспективи и бъдещето не означават отказ от идентичност и суверенитет. Умните политици са тези, които знаят цената на различните култури и потенциала на различните народи и общности и могат да ги обединяват в обща енергия за просперитет“, изтъкна Илияна Йотова.

Българската общност в Унгария се слави като най-сплотената. Вицепрезидентът завърши приветствието си с думите на д-р Данчо Мусев, председател на Българското републиканско самоуправление: „Тайната е в нашето минало, в наследената от дедите ни обич към родината и свободата, тайната е в съвестния и почтен труд, тайната е в толерантността на приемащата страна“.

По-рано Илияна Йотова посети Българското републиканско самоуправление, където се помещават Българската двуезична малцинствена детска градина, която тази година отбелязва своята 10-годишнина, и Българското училище за роден език. „Тази градина е като малко ООН – тук има деца от толкова различни националности“, отбеляза вицепрезидентът.

Представителите на Българското републиканско самоуправление споделиха идеята в тяхната сграда да се помести училище „Христо Ботев“, щом бъде възстановено. Обща е амбицията то да се превърне в модерно учебно заведение и да си върне старата слава.

„Чувстваме ангажимента на президентската институция към българите в чужбина, усещаме новия тип политика“, заявиха пред вицепрезидента представителите на Българското републиканско самоуправление.

В Унгария проявяват голям интерес към изучаването на български език, стана ясно на срещите на Илияна Йотова. Българският език е включен в учебната програма на училище в град Залавар, Югозападна Унгария. Залавар е свързан с Великоморавската мисия на Св. Св. Кирил и Методий и там е издигнат паметник в чест на славянските първоучители. Въпреки че в града не живеят семейства от български произход, постоянно се увеличава броят на желаещите децата им да изучават български език. Поради тази причина унгарската държава обмисля да поиска учители от България.

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

Държавният глава: Туризмът може да има голям принос в икономическата трансформация на страната

25 ноември 2021 | 21:09
Румен Радев и Илияна Йотова поздравиха гостите на церемонията по връчване на годишните награди на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация

Президентът Румен Радев в телефонен разговор с комисар Оливер Вархеи: България очаква диалогът с Република Северна Македония да води до конкретни резултати

25 ноември 2021 | 12:12
България очаква двустранният диалог с Република Северна Македония да води до конкретни резултати. Това заяви президентът Румен Радев в телефонен разговор с комисар Оливер Вархеи, който се проведе по инициатива на европейския комисар по съседство и разширяване.

Държавният глава: Международното научно сътрудничество допринася за устойчивото развитие и повишаване качеството на живот

23 ноември 2021 | 19:07
Румен Радев поздрави участниците в Сесията на Комитета на пълномощните представители на страните-членки на Обединения институт за ядрени изследвания

Президентът Румен Радев: Пред парламентарно представените партии стоят задачите за съставяне на правителство и приемане на държавния бюджет

23 ноември 2021 | 18:06
Държавният глава ще обяви до края на тази седмица кога ще свика 47-ото Народно събрание

ОТКРИТО УПРАВЛЕНИЕ

e-ДОКУМЕНТИ

ПОСЛАНИЕ ЗА НОВА БЪЛГАРИЯ

БЪЛГАРСКАТА КОЛЕДА

НАЗНАЧАВАНЕ НА ЦИК

ПОДКРЕПИ ЕДНА МЕЧТА

НАГРАДА ДЖОН АТАНАСОВ

СПОРТУВАЙ С ПРЕЗИДЕНТА

ТРИ МОРЕТА - БЪЛГАРИЯ 2021

КОНСУЛТАТИВЕН СЪВЕТ ЗА НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ


Полезни връзки