НОВИНИ

Президентът Радев: Българската общност в Албания е важен мост за укрепване на връзките между двата приятелски народа

2023-11-13 14:35:00

Държавният глава удостои посланика на Албания у нас Доника Ходжа с орден „Мадарски конник“ първа степен

Българската общност в Албания е важен мост за укрепване на пълноценните връзки между двата приятелски народа. Това заяви президентът Румен Радев, който удостои посланика на Албания у нас Доника Ходжа с орден „Мадарски конник“ първа степен за особено големите заслуги на дипломата за развитието на двустранните отношения.

В словото си на тържествената церемония, която се състоя в Гербовата зала на „Дондуков“ 2, държавният глава подчерта последователните усилия на посланик Ходжа за развитието и задълбочаването на българо-албанските отношения, основани на взаимно доверие, разбирателство и приятелство. Президентът Радев изтъкна възходящото развитие и поддържането на положителна динамика в политическия диалог между двете страни на най-високо ниво, като отбеляза изключително резултатните срещи с президента на Албания Байрам Бегай и с министър-председателя Еди Рама при посещението си в албанската страна през миналата година, както и при скорошната визита там на вицепрезидента Илияна Йотова.

Държавният глава открои приноса на посланик Ходжа за възходящото развитие на двустранния търговски обмен, който в периода 2018 - 2022 г. бележи устойчивия ръст и почти се удвоява. Президентът Радев отбеляза успешното сътрудничество с албанската страна за изграждането на стратегическия Коридор VIII, който по думите му става още по-необходим не само за икономическото развитие на региона, но и за нашата сигурност в условията на войни и кризи.

Като акцент в дейността на посланик Ходжа държавният глава посочи усилията й за активизиране на сътрудничеството в областта на културата, включително в контекста на 110-ата годишнина от установяването на дипломатически отношения между България и Албания и 30-ата годишнина от подписването на двустранния Договор за приятелство и сътрудничество, които отбелязваме през 2023 г. Приятелските връзки между двете страни се основават както на вековната културна и историческа близост, така и на наличието на голяма българска общност в Албания, изтъкна президентът Радев. Държавният глава изрази очакване правителството и всички институции в Албания да продължат да гарантират благоприятна среда, в която българската общност да съхранява своята история, език, култура и традиции. Като пример за вековните исторически връзки президентът Радев посочи село Мандрица в България, което е основано от албанци още през 17-и век и до днес някои от жителите му говорят албански език.

В словото си държавният глава отбеляза още разширяването и задълбочаването на двустранните отношения в областта на отбраната и укрепването на сигурността в региона, особено през последните пет години откакто Албания е член на НАТО. Свидетелство за това е и участието на албански контингент в рамките на Многонационалната бойна група в страната ни. Президентът Радев изтъкна и съществения напредък, който Албания отбелязва по пътя си към Европейския съюз, неизменно разчитайки и на подкрепата на България. „Вярвам, че с нашата обща визия за региона и с нашите споделени европейски ценности ние, от двете страни на Западните Балкани, ще продължим да допринасяме за укрепването на регионалната сигурност и стабилност“, заяви Румен Радев.

Посланик Доника Ходжа изказа благодарност за оказаната чест и полученото висше държавно отличие. Албания и България днес са лоялни партньори повече от всякога изтъкна тя и също подчерта интензивното развитие и задълбочаване на икономическите отношения между двете страни. По думите й българското малцинство в Албания е изключително силен мост, който укрепва историческите връзки и приятелските отношения между България и Албания. Дипломатът изрази увереност, че България ще продължи да оказва своята подкрепа за европейската интеграция на Албания.


 

 

ОЩЕ ОТ НОВИНИ

Президентът: България ще преуспява, когато на почит са образованието, науката и културата, а талантът, трудолюбието и почтеността получават обществено признание

24 май 2024 | 22:10
Нашето общество е доказало, че може да успява, когато всички ние обединим усилия в името на духовното израстване, достойнството и благоденствието на народа ни. Когато на почит са образованието, науката и културата, а трудолюбието, всеотдайността, талантът, почтеността са признати от цялото общество. Това заяви президентът Румен Радев по време на традиционния прием по повод 24 май – Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

Вицепрезидентът чества 24 май с жителите и гостите на Чепеларе

24 май 2024 | 14:02
Със своето дело светите братя Кирил и Методий и техните ученици ни благословиха да бъдем родени от буквите, писмеността, книжнината, заяви в приветствието си Илияна Йотова

Президентът: Само който не познава колко струва разрухата на невежеството, може да се страхува от цената на образованието

24 май 2024 | 14:02
Слово на държавния глава Румен Радев по случай 24 май - Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност

Вицепрезидентът: Българското читалище носи светлината на кандилото пред иконата и никой не може да я загаси

23 май 2024 | 22:10
Илияна Йотова беше гост на 130-годишнината на читалище „Св. св. Кирил и Методий“ в Тополовград

ОТКРИТО УПРАВЛЕНИЕ

e-ДОКУМЕНТИ

ПОСЛАНИЕ ЗА НОВА БЪЛГАРИЯ

БЪЛГАРСКАТА КОЛЕДА

ПОДКРЕПИ ЕДНА МЕЧТА

НАГРАДА ДЖОН АТАНАСОВ

СПОРТУВАЙ С ПРЕЗИДЕНТА

КОНСУЛТАТИВЕН СЪВЕТ ЗА НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ


Полезни връзки