ВИЦЕПРЕЗИДЕНТ

24 октомври 2012 | 16:04

Илияна Йотова - вицепрезидент на Република България

ИЛИЯНА ЙОТОВА е родена на 24 октомври 1964 г.

Завършила е 9-та Френска гимназия – София и българска филология в СУ “Св. Климент Охридски”. Специализирала е в Националното училище по администрация – Франция (ENA -  École nationale d'administration) - Център по европейски науки, Страсбург (Centre des Etudes Européennes de Strasbourg).

Работила е като репортер, редактор, водещ и директор на дирекция “Новини и актуални предавания” в БНТ (1990-1997 г.).

Ръководител на Пресцентъра на НС на Българска социалистическа партия (1997-2007 г.).

Народен представител в 40-то Народно събрание на Република България (2005-2007 г.). Председател е на българската делегация в Парламентарната асамблея на франкофонията и заместник-председател на парламентарната делегация в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ).

Народен представител в Европейския парламент от Групата на прогресивния алианс на социалистите и демократите от юни 2007 г. Член е на Комисията за вътрешен пазар и защита на потребителите (IMCO) и Комисията за граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE) в ЕП по време на първия си мандат като евродепутат (2007-2009 г.).

През втория си мандат като депутат в Европейския парламент (2009 – 2014) Илияна Йотова е заместник-председател на Комисията за борба срещу организираната престъпност, корупция и пране на пари (CRIM); заместник-председател на Делегацията в парламентарния комитет за асоцииране ЕС - Молдова; член е на Комисията по рибно стопанство (PECH), на Комисията по петиции (PETI), на Делегация в Парламентарна асамблея Евронест; Зам.-член е на Комисията по заетост и социални въпроси (EMPL), на Комисия по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE), и на Делегацията за връзки с държавите от МАГРЕБ и Съюза на арабския Магреб (DMAG). По време на този мандат г-жа Йотова става автор на първия доклад на Европейския парламент за Черно море и рибарството в него.

По време на третия мандат в Европейския парламент (2014 – 2017) Илияна Йотова е избрана за зам.-председател на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE) и за зам.-член на Комисията по регионално развитие (REGI). Г-жа Йотова е заместник-член на Комисията на Европейския парламент по права на жените и равенство между половете. Илияна Йотова е зам.-председател на Делегацията на ЕП в Парламентарния комитет по стабилизиране и асоцииране ЕС – Черна гора, както и член на Делегацията на ЕП в Парламентарната асамблея на Съюза за Средиземноморието.

Сред основните приоритети и теми, по които работи са: борба с тероризма, защита на личните данни, бежанската криза, членството на България в Шенгенското пространство. Автор е на доклади и предложения в европейското законодателство за справяне с миграционната криза. В Комисията по регионално развитие става автор на първия доклад на Европейския парламент за политиката на сближаване в планинските региони.

Член на Националния съвет на Българската социалистическа партия (от 2000 до 2016 г.)  Избрана е за заместник-председател на Градския съвет на БСП - София през януари 2006 г. до 2012 година. Илияна Йотова е избрана през 2012 г. за член на Изпълнителното бюро на Националния съвет на Българската социалистическа партия и остава негов член до 2016 година.

Владее френски език. Ползва руски и английски езици. Омъжена, има един син.

ОТКРИТО УПРАВЛЕНИЕ

e-ДОКУМЕНТИ

БЪЛГАРСКАТА КОЛЕДА

ПОДКРЕПИ ЕДНА МЕЧТА

НАГРАДА ДЖОН АТАНАСОВ

КОНСУЛТАТИВЕН СЪВЕТ ЗА НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ

ОРДЕНИ И МЕДАЛИ


Полезни връзки